S-a întâmplat miercuri la Oradea cu prilejul ședinței de lucru a Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, la care au participat atât fermierii bihoreni, cât și directorii generali ai celor mai importante agenții din cadrul Ministerului Agriculturii.
Directorul general al ANIF Ionuț Barbu a răspuns punctual unei întrebări a unui dintre cei mai mari fermieri bihoreni, Dan Corbuț, care lucrează 30.000 ha de pământ și care a vrut să afle ce perspective există pentru cei care doresc să-și irige culturile, și dacă fermierii vor putea beneficia de stațiile de pompare aferente barajelor de acumulare care au fost distruse.
„Un aspect favorabil pentru fermieri este acela că, potrivit Programului de guvernare al PSD, din 2017 toate costurile cu aducerea apei până la staţiile de punere sub presiune sunt suportate de stat prin bugetul ANIF. De această facilitate beneficiază atât organizaţiile cât şi fermierii individuali. La nivel local este important să se fructifice prevederile legislaţiei în legătură cu constituirea de organizaţii în amenajările de irigaţii în vederea accesării de fonduri europene pentru infrastructura secundară. Dorim ca fermierii să poată accesa un milion de euro să beneficieze de amenjările locale prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2021-2027. Trebuie să vă constituiți în organizații de udători ca să puteți da bani și vi le vom da în proprietate”, a spus directorul general Ionuț Barbu.
Directorul general al Admininistrației Naționale Apele Române, Dorel Dume spune că Bihorul e dominat de stații de desecare, în zona Salonta, stații de pompare fiind la Diosig. „Apele Române au acumulările, stațiile de pomare sunt la ANIF. Din păcate acestea au fost vandalizate, s-au furat conducte, motoare. Cel mai adesea au rămas doar clădirile.
Există însă un program de reabilitare al lor și pot fi atribuite asociațiilor de udători”, a spus directorul general Dorel Dume.
Citiți principiile noastre de moderare aici!