Compania de Apă Oradea a prezentat public investiţiile făcute la Staţia de Epurare a municipiului.
Staţia de epurare, înfiinţată în 1910, are rolul de a prelua şi epura apa uzată menajeră şi industrială din municipiul Oradea şi unele zone limitrofe. Staţia de epurare, cu o capacitate proiectată de 2.200 litri / secundă este de tip mecano-biologic şi terţiar, iar efluentul staţiei este deversat în râul Crişul Repede.
Monitorizarea fluxului tehnologic al staţiei de epurare, respectiv monitorizarea parametrilor calitativi se efectuează în laboratorul staţiei de epurare şi cuprinde fluxul apei uzate (afluent staţie, apă epurată mecanic, efluent staţie epurat biologic cu nămol activ, descărcări din iazurile biologice, descărcări din bazinul compensare debite) şi fluxul de nămol (nămol primar, deşeu de la deznisipator, nămol din bazinele de aerare, nămol exces, nămol îngroşat, nămol fermentat, nămol deshidratat, nămoluri din iazurile biologice).
Prin procesul de deznisipare se adună anual circa 3.000 metri cubi iar prin procesul de separare a grăsimilor se colectează anual 800 kilograme de grăsimi. „Pentru separarea grăsimii de apă se injectează aer în bazine. De asemenea, avem un decantor primar şi unul secundar pentru nămol. În bazinul de omogenizare se produce biogaz pe care îl folosim pentru energie electrică şi termică”, a explicat Robert Judea, şeful Staţiei de Epurare.
Criş la fel de curat
La finalul fluxului tehnologic, apa rezultată este analizată în laboratorul modernizat. „Testăm atât calitatea apei uzate intrate, cât şi calitatea apei care se revarsă în Criş”, a completat ing. chimist Loredana Zlibuţ. Iar cum industria orădeană este în regres, calitatea apei uzate este mult mai bună, iar după atâtea procedee de tratare, apa este mult mai curată.
„Staţia de Epurare din Oradea împlineşte un secol de existenţă, în timp ce Bucureştiul doar acum face eforturi să-şi amenajeze o staţie de epurare. Prin activitatea Staţiei se asigură o calitate neschimbată a apei Crişului la intrarea şi ieşirea din Oradea”, a subliniat şi directorul Companiei de Apă, Ovidiu Gavra.
11 milioane de euro
Reabilitarea Staţiei de epurare s-a realizat prin Programul Ispa, în cadrul unui contract semnat cu firma PWT Germania în aprilie 2005, lucrările fiind finalizate în noiembrie 2009. Valoarea contractului a fost de 11.062.200 Euro, din care 5.062.200 Euro reprezintă finanţarea Ispa (fonduri nerambursabile), iar 6.000.000 Euro reprezintă co-finanţarea asigurată de Compania de Apă printr-un credit BERD.
Lucrările executate în cadrul acestui program sunt în perioada de garanţie de bună execuţie, perioadă în care se efectuează probe tehnologice.
Întreaga Măsură Ispa se va încheia la 31 decembrie, conform ultimului amendament al Memorandumului de Finanţare.
Obiective specifice ale programului Ispa sunt: epurarea apelor uzate şi tratarea nămolurilor rezultate în conformitate cu legislaţia românească şi cu normele europene (Directiva privind apele uzate urbane 91/271/EEC).
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!