La anunţarea câştigătorului licitaţiei lucrărilor la staţia de epurare, reprezentantul asocierii dintre OMS România SRL şi RONO Aqua SRL, Bojte Csaba, a vorbit despre portofoliul şi experienţa pe care le are executantul în lucrări similare, respectiv în construcţia de staţii de epurare în ţară, dar şi în Ungaria şi Austria. Totodată, acesta spune că că îşi doreşte ca „lucrarea de la Tinca să fie una exemplară, cu costuri cât mai mici”.
Acesta a rămas un deziderat, fiindcă în niciun caz staţia de epurare de la Tinca nu va putea fi trecută în portofoliu decât ca o lucrare care avea termen de execuţie 20 de luni din aprilie 2013, şi care nu este finalizată nici după 48 de luni. Mai mult decât atât, întârzierea lucrării a împiedicat Primăria Tinca să acceseze 1,2 milioane de euro printr-un proiect ce viza extinderea reţelei de apă şi canalizare în zona industrială. Aceasta fiindcă la documentaţia proiectului trebuia depus şi un document care să ateste că staţia funcţionează. Încă de la debutul lucrărilor, primarul de Tinca a avut o singură dorinţă: ca lucrarea să fie executată într-un interval de timp rezonabil.
„Aşteptările noastre în ceea ce-l priveşte pe constructor ţin de calitatea lucrărilor, însă şi de un timp cât mai scurt de execuţie, şi dacă se poate chiar sperăm să fie finalizate înainte de termenul-limită. După atâta aşteptare, suntem gata să ajutăm cu tot ceea ce putem, suntem deschişi să colaborăm, astfel încât comunitatea din Tinca să se poată bucura de beneficiile lucrărilor în timp cât mai scurt, să avem rapid un sistem modern pentru deservirea tuturor locuitorilor din Tinca”, spunea Teodor Coste, primarul comunei Tinca.
Acum, primarul spune că se aştepta să existe o întârziere de trei luni, dar nu a s-a gândit niciodată că întârzierea va fi de 30 de luni. Una peste alta, primarul Coste crede că membrii comunităţii vor ieşi câştigaţi de pe urma acestui proiect. Aceasta fiindcă dacă nu accesa fonduri europene prin Programul Companiei de Apă, ar fi executat lucrarea din fonduri proprii în 15 ani.
Speranţa sa este că, la un nou apel, şi proiectul de extindere a lucrărilor în zona industrială va fi eligibil. Această lucrare nu e singura ieşită din termenul de execuţie în comună. Situaţii similare se înregistrează şi la alimentarea cu apă – executată în proporţie de 95%, unde executantul are penalităţi de 3.000 euro pe zi – şi la construcţia grădiniţei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!