Stația de tratare mecano-biologică, construită cu bani europeni în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor”, ar putea fi pusă în funcțiune, în câteva luni, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan. El a declarat că a fost stabilit câștigătorul licitației pentru operarea stației situată în apropiere de Oradea, după ce licitația organizată acum trei ani de zile a fost contestată. Astfel, compania Girexim Universal a fost declarată câștigătoare, contractul având o valoare de 6,24 milioane de euro.
„Stația are un rol extrem de important în gestionarea deșeurilor din Bihor”, a subliniat Mircea Mălan. Sursa citată susține că după ce va deveni funcțională, stația va reduce semnificativ cantitatea de deșeuri care ajung la groapă. „De la intrarea în funcțiunie a stației, cantitatea deșeurilor care vor ajunge la groapă va scădea semnficativ”, a subliniat vicepreședintele. El a explicat că după tratare, în jur de 30-40% din greutatea deșeurilor reziduale scade prin dezumidificare. Urmează sortarea deșeurilor, în urma căreia se mai obțin 3-5% deșeuri reciclabile, urmând ca apoi 30% din cantitatea de deșeuri reziduale să fie dusă la incinerare, pentru ca în final la groapă să rămână doar diferența. Stația poate procesa aproximativ 60.000 de tone de deșeuri, anual, în timp ce în județ cantitatea de deșeuri colectată ajunge la 100.000 de tone.
Mircea Mălan a subliniat că în cazul în care va fi depusă o nouă contestație, CJ Bihor a pregătit o procedură prin care stația să poată fi operată până la soluționarea contestației.
Inaugurată în urmă cu șase ani
Stația de tratare mecano-biologica a fost inaugurată în aprilie 2016 și este construită potrivit directivelor europene. Proiectul a fost realizat de firma Euriteh, valoarea investiției fiind de 27 de milioane de lei. Scopul stației e acela de a tratata deșeurile colectate din Oradea și zona metropolitană, astfel încât cantitatea de deșeuri care ajunge la groapa de gunoi să fie cât mai mică. Etapele tehnologice realizate în stație sunt: recepția deșeurilor; sortarea mecanică; tratarea deșeurilor biodegradabile (fracția 0-80mm); sortarea manuală a deșeurilor voluminoase (fracția >80 mm); balotarea deșeurilor reciclabile; balotarea deșeurilor valorificabile energetic; stocarea temporară și livrarea deșeurilor balotate; captarea și tratarea levigatului.
Ce prevede contractul
Potrivit anunțului de pe SEAP, contractul are ca obiect delegarea activităţilor de operare a instalației de tratare mecano-biologică din Oradea pentru reducerea de la depozitare a cantităților de deșeuri biodegradabile, stabilind nivelurile de calitate şi condiţiile tehnice necesare funcţionării acestui serviciu în condiţii de eficienţă şi siguranţă. Contractul va asigura prestarea continua a activităţilor menţionate pe o durata de 8 ani, activitati care vor cuprinde: operarea instalației de tratare mecano-biologică Oradea și transportul rezidurilor la depozitul conform Oradea.
Cantitatea estimată de deşeuri care urmează a fi prelucrată în staţia de tratare mecano-biologică este de 60.000 tone/an (estimat – 60% deșeuri biodegradabile, 7% hârtie și carton, 30% alte deșeuri). Cantitatea de compost (CLO) generată va fi de 22.200 tone/an, iar cantitatea de reziduuri de 25.600 tone/an. Compostul ce se va obține în urma procesului de tratare a deșeurilor va fi eliminat la ECOBIHOR Oradea, cu plata taxei de depozitare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!