Consiliului Județean Bihor a semnat în luna iulie 2022 contractul pentru gestionarea Stației de Tratare Mecanico-Biologică (TMB) din Oradea, finalizată în anul 2016, din fonduri europene. La începutul lui octombrie, anul trecut, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group Bihor, Mircea Mălan, a declarat că stația va fi pusă în funcțiune până la sfârșitul lunii.
„Această instalație ne va ajuta să deviem o mare parte din deșeurile care astăzi ajung la depozitul ecologic, pentru că deșeurile reziduale care vor fi tratate se dezumifică și aproximativ 30-40% din greutate scade prin acest proces. Apoi intră într-un proces suplimentar de sortare. Aproximativ 30% din deșeurile care rămân vor fi incinerate, restul fiind duse la depozitul conform. Ecolect a preluat responsabilitatea gestionării acestei stații”, a explicat Mircea Mălan, în octombrie 2022.
Stația nu a fost pusă în funcțiune până acum din cauză că primele două licitații pentru gestionarea ei au fost anulate, în urma contestațiilor. În urma ultimei licitații, stația va fi administrată de Girexim Universal.
„Locuitorii din județul nostru sortează deșeurile, o categorie fiind deșeul rezidual. Astăzi, această cantitate de deșeuri se depozitează la groapa de gunoi. Prin punerea în funcțiune a stației TMB, deșeurile reziduale trec printr-un proces de dezumificare, ceea ce reduce cu aproximativ 30-40% cantitatea totală, apoi intră într-un proces de sortare, de unde rezultă între 3% și 5% deșeuri reciclabile. O bună parte din deșeurile care rămân, în jur de 30%, se incinerează, urmând să fie depozitat doar ce rămâne. Practic, scopul stației TMB este acela de a reduce semnificativ cantitatea de deșeuri care se depozitează la groapa de gunoi”, a explicat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, anul trecut, după semnarea contractului cu Girexim.
Contract pe 8 ani
CJ Bihor estimează că în stația de tratare mecano-biologică se vor prelucra, anual 60.000 de tone de deșeuri (60% deșeuri biodegradabile, 7% hârtie și carton, 30% alte deșeuri). „Cantitatea de compost (CLO) generată va fi de 22.200 t/an, iar cantitatea de reziduuri de 25.600 t/an”, a transmis CJ Bihor. La stația din Oradea vor fi tratate deșeuri reziduale din patru zone ale județului: zona 1A – Municipiul Oradea, zona 1B – zona metropolitană Oradea, zona 5 – Marghita și zona 6 – Valea lui Mihai.
Contractul cu Girexim a fost semnat pentru 8 ani, valoarea redevenței fiind de 18.000 euro pe an, bani care vor ajunge la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group, care o va transfera mai departe către CJ Bihor.
Stația de Tratare Mecano – Biologică a fost inaugurată în aprilie 2016 și este construită potrivit directivelor europene. Proiectul a fost realizat de firma Euriteh, valoarea investiției fiind de 27 de milioane de lei.
Scopul stației e acela de a tratata deșeurile colectate din Oradea și zona metropolitană, astfel încât cantitatea de deșeuri care ajunge la groapa de gunoi să fie cât mai mică. Etapele tehnologice realizate în stație sunt: recepția deșeurilor; sortarea mecanică; tratarea deșeurilor biodegradabile (fracția 0-80mm); sortarea manuală a deșeurilor voluminoase (fracția >80 mm); balotarea deșeurilor reciclabile; balotarea deșeurilor valorificabile energetic; stocarea temporară și livrarea deșeurilor balotate; captarea și tratarea levigatului.
Ce prevede contractul
Potrivit anunțului de pe SEAP, contractul are ca obiect delegarea activităților de operare a instalației de tratare mecano-biologică din Oradea pentru reducerea de la depozitare a cantităților de deșeuri biodegradabile, stabilind nivelurile de calitate și condițiile tehnice necesare funcționării acestui serviciu în condiții de eficiență și siguranță.
Contractul va asigura prestarea continua a activităților menționate pe o durata de 8 ani, activități care vor cuprinde: operarea instalației de tratare mecano-biologică Oradea și transportul rezidurilor la depozitul conform Oradea.
Întârzieri și cu aplicația dedicată managementului deșeurilor
Aplicația, realizată cu bani europeni, ar fi trebuit să fie lansată la începutul acestui an. „Aceasta este în faza de implementare, fiind într-un stadiu avansat de realizare. În această etapă sunt prelucrate bazele de date cu informațiile solicitate de la operatorii de salubritate, se realizează ghidul de sortare corectă a deșeurilor, calendarele de colectare, ș.a.m.d. În paralel, sunt efectuate teste de funcționalitate. În cel mai scurt timp, aplicația va putea fi testată chiar de bihoreni, pentru rezolvarea eventualelor bug-uri de funcționalitate”, ne-a transmis CJ Bihor.
„Aplicația va fi lansată la începutul anului 2023. Ecolect Bihor a depus spre finanțare și alte proiecte cu fonduri europene. Prin intermediul lor, ne dorim să îmbunătățim funcționarea sistemului de colectare și tratare a deșeurilor din județul nostru și să îmbunătățim comunicarea dintre cetățeni și autoritățile responsabile. Obiectivul nostru final: un Bihor Curat!”, a precizat, în noiembrie 2022, Mircea Mălan, vicepreședinte al CJ Bihor și președintele Ecolect Bihor.
Aplicația va avea un ghid cu modul corect de colectare și separare a deșeurilor. Totodată, utilizatorii vor găsi acolo informații privind graficele de colectare din fiecare oraș sau comună și informații privind centrele de colectare a deșeurilor voluminoase.
Aplicația este dezvoltată în cadrul primului proiect realizat de ADI Ecolect din fonduri europene. Valoarea totală a investiției este de peste 400.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!