Prefectul Claudiu Pop s-a deplasat la Popeşti, însă nu a putut a reconstitui Consiliul Local din cea mai mare comună a Bihorului (la concurenţă cu Sînmartin), în termeni de populaţie. Au absentat nemotivat doi consilieri locali PNL – Sabo Călin Ovidiu şi Băncescu Dumitru – astfel încât nu s-a îndeplinit cvorumul necesar. Trebuia să fie prezenţi nouă consilieri din cei aflaţi pe lista supleanţilor, însă au onorat şedinţa doar şapte. Cei patru desemnaţi de PSD şi doar trei din cei cinci ai PNL.
Curtean se consideră lucrat, acuzând PNL şi PSD că nu l-ar fi lăsat să reconstituie Consiliul Local anul trecut, în 2015, pentru a putea fi emisă o Hotărâre de CL, necesară co-finanţării proiectelor pe bani europeni derulate de comună. O variantă ce relevă un război surd, de care primarul Curtean nu este deloc străin. După plecarea din PPDD, acesta a „dansat” ba alături de PSD, ba alături de PNL.
Proiecte cu bucluc
Prezent la şedinţa Consiliului Local, co-liderul PNL din comuna Popeşti, Mircea Sabău (ex-PDL), a declarat pentru JB că cei doi consilieri desemnaţi ai PNL – Sabo şi Băncescu – au absentat la ordinul primarului! „Aseară mi-au zis că se prezintă la şedinţa Consiliului, însă li s-a dat ordin să nu mai vină. Sunt oamenii primarului, care-i duce la muncă în străinătate”, acuza Sabău, ex-consilier local. Adversar al primarului, acesta speră că la următoara încercare de reconsituire a CL Popeşti, de săptămâna viitoare, să-şi convingă liderii judeţeni ai partidului, pe Cornel Popa şi pe Gavrilă Ghilea, să nominalizeze doi consilieri la Popeşti care să nu fie la mâna primarului. Curtean neagă acuzaţiile lui Sabău, argumentând că Băncescu este profesor la liceul din comună. Unul care ascultă de primar şi de fostul viceprimar Şocander (PNL), aflat în slujba primarului, devenit recent director al unui serviciu comunitar (SPIC) înfiinţat de primarul Curtean, punctează acelaşi Sabău.
„Nu s-a dorit reconstituirea Consiliului Local până în decembrie. Din această cauză, comuna a pierdut foarte mulţi bani, 1,5 milioane de lei, deoarece AFIR ne-a reziliat contractele cu fonduri europene, ce vor trebui achitate acum din banii comunei”, afirmă Curtean. Primarul se referă la achiziţia unui utilaj pentru măturat mecanic, ce a costat 700.000 de lei, precum şi la construirea a 6 kilometri de drumuri agricole. Utilajul pentru măturat a fost achiziţionat de comună şi urma să fie rambursat 100% prin PNDR, iar pentru drumurile agricole, comuna Popeşti trebuia să asigure o prefinanţare de 25%.
Proiectele s-ar fi putut duce la bun sfârşit, dacă primarul ar fi condus alături de un Consiliu Local. Acestor proiecte se alătură şi cel privind modernizarea căminului cultural din Cuzap, în valoare de 500.000 de euro. Nici acela nu a mai putut fi dus la bun sfârşit din cauza vidului de putere locală provenit în urma încâlcelii politice Curtean – PPDD. Cum primarul Curtean a condus fără Consiliul Local, din 2014 încoace, nimeni nu a vrut să împrumute comuna Popeşti cu banii necesari finalizării proiectelor. Iar acum primarul Curtean se consideră lucrat politic, atât de PNL, cât şi de PSD, pentru faptul că în perioda octombrie – decembrie 2015, cele două partide nu şi-au desemnat membrii supleanţi cu care să reconstituie Consiliul Local. Ciudat, secretarii generali ai celor două filiale judeţene PNL şi PSD, Teodor Suciu şi Anamaria Tiron, nu-şi aduc aminte de adrese primite de la comuna Popeşti, mai devreme de decembrie 2015. Suciu ştie doar de cea primită de la Prefectură, pe finalul lui 2015, în timp ce Tiron ştie că în decembrie a primit două adrese, de la Popeşti şi de la Prefectură, răspunzând la ambele. „Interesul lui este să nu se facă niciun Consiliul Local şi să conducă singur, nefăcând parte din niciun partid. Şi acum, asta a vrut, să nu se facă Consiliu Local”, îl acuză Sabău pe primarul căruia îi neagă orice realizare în actualul mandat. La rândul său, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, îl vede pe Curtean singur vinovat pentru desfiinţarea Consiliului Local şi pierderea finanţărilor europene.
Partide „rotisate” de Curtean
Reamintim că Dorin Curtean fusese ales primar în 2012, din partea PPDD, iar CL Popeşti s-a desfiinţat în 2014, ca urmare a conflictului dintre Curtean şi conducerea partidului lui Dan Diaconescu. Atunci, Curtean a ieşit din PPDD, rămânând primar independent politic, în timp ce celor şase consilieri locali PPDD li s-a retras sprijinul politic şi, prin urmare, s-a desfiinţat şi Consiliul Local.
Până la urmă, de suferit suferă tot locuitorii comunei Popeşti, pentru că, urmare a desfiinţării legislativului local, comuna pierde acum 1,5 milioane de lei fonduri europene.
Dorin Curtean este convins că PNL şi PSD nu şi-au desemnat anul trecut membrii în Consiliul Local din răzbunare, deoarece nu a putut fi convins să treacă în niciunul dintre cele două partide. În 2014, Curtean a fost aproape de o înrolare în PSD, Guvernul Ponta vărsându-i în contul Primăriei 5,15 milioane de lei noi, meniţi să acopere cu vârf şi îndesat datoriile şi titlurile executorii lăsate de ex-primarul PSD, Adrian Maga.
Ulterior, Curtean a cochetat şi cu PNL. Acum, însă, Curtean este decis să-şi pună pe roate propriul său partid. După ce în 2012 candida sub steagul unui partid-fantomă – PPDD – dizolvat rapid în UNPR şi cu Dan Diaconescu condamnat pentru şantaj, acum Curtean vrea să candideze pentru un nou mandat sub steagul unui partid înfiinţat chiar de el: Partidul Cinste şi Prosperitate (PCP). Săptămâna viitoare, Curtean va merge la Bucureşti, pentru a-şi înfiinţa noul partid şi, în perspectiva alegerilor locale de peste patru luni, printr-o broşură electorală vrea să le explice locuitorilor din Popeşti de ce a pierdut proiectele pe bani europeni.
Tot săptămâna viitoare va fi convocată de prefect o nouă şedinţă, cu scopul reconstituirii CL Popeşti. Poate că în lipsa primarului, legislativul local va putea fi înviat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!