Ministrul Mediului, Borbely Laszlo , ne-a vizitat la începutul lunii redacţia, ocazie cu care l-am chestionat despre poziţia UDMR faţă de iniţiativa europarlamentarilor Tokes Laszlo şi Ader Janos de promovare a unui proiect de lege european pentru interzicerea mineritului cu cianuri.
Atunci, ministrul Borbely a precizat că UDMR nu şi-a schimbat poziţia de când a iniţiat un proiect de lege în Parlamentul României pentru interzicerea mineritului cu cianuri. „Însă ca ministru pot susţine doar ce spune legea. Nu pot acţiona până nu se interzice această tehnologie”, a mai explicat Borbely.
Totuşi, Borbely Laszlo a apreciat că opoziţia Ungariei faţă de proiectul de la Roşia Montană are şi conotaţie politică: „Dacă ar avea Ungaria 300 de tone de aur poate ar avea altă poziţie. În UE sunt ţări renumite privind protecţia mediului, precum Finlanda şi Suedia, care permit cianurările în minerit”, ne-a explicat Borbely.
Pe de altă parte, ministrul a observat că România putea să-şi asigure măcar jumătate din profit la exploatarea aurului de la Roşia Montană dacă negocia mai bine cu investitorul.
„România a greşit când a dat licenţa din mână. Putea obţine mult mai mult decât cele 19% din acţiuni. Contractul este însă problema Ministerului Economiei”, a pasat Borbely problema în curtea aliaţilor PDL.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!