Scopul documentului este să prezinte o imagine de ansamblu a ecosistemului start-up-urilor şi companiilor orădene care dezvoltă şi comercializează produse software la nivel global. Totul în contextul în care, în toamna aceasta va fi lansat un program de pre-accelerare pentru start-up-urile tech. Programul are un buget anual de investiţii de 300.000 de euro, banii provin de la Primăria Oradea, dar coordonarea programului va fi realizată de firmele private. Discuţiile pe această temă durează de un an. Cei care au idei de businessuri tech vor putea să şi le materializeze prin acest program, primind finanţare. „Va fi un program de pre-accelerare, incubare, care se va finaliza cu investiţii pentru start-up-urile care au cele mai bune idei şi cele mai multe şanse şi oportunităţi de dezvoltare“, a declarat, în cadrul emisiunii ZF IT Generation, David Achim, director executiv în cadrul Oradea Tech Hub. Companiile care sunt implicate vor fi, la rândul lor, dispuse să investească. Scopul iniţiativei este să susţină dezvoltarea start-up-urilor şi să le pună pe picioare, pentru ca apoi să meargă către investiţii mai mari“, a explicat David Achim.
În Oradea există 22 de start-up-uri tech pe diferite paliere de business: beauty and wellness, biotech, food, web design, cybersecurity, manufacturing, hotel management, precum şi de diverse dimensiuni, de la una-două persoane, la câteva sute de angajaţi.
Printre cele mai noi şi mai cunoscute start-up-uri de tehnologie din Oradea se numără TypingDNA, start-up-urile celor de la SmartWare – Flipsnack şi Bannersnack, precum şi AppointFix şi PrimeDash.
AppointFix este o aplicaţie gratuită de management a programărilor, care face mai ușoară viaţa prestatorilor de servicii din industriile beauty, fitness şi wellness. Ea permite setarea programărilor fără efort, pentru a reduce numărul persoanelor care uită de ele, folosind memento-uri SMS automate. 45 000 de clienţi o folosesc lunar, aceștia provenind din UK, Canada, SUA, Australia.
Axosuits este o companie care dezvoltă exoschelete, cu scopul de a ajuta personalele cu dizabilităţi locomotorii. „Scopul nostru este acela de a crea tehnologii care să crească calitatea vieţii utilizatorului. În cazul nostru, acest ajutor este mersul”, explică CEO András Kapy. Majoritatea utilizatorilor provin din Europa. „Planul pentru 2012 este să trecem la următoarea etapă şi să ne extindem internaţional”, spune András Kapy. Carloop e o aplicaţie creată să ajute business-urile online să crească vânzările radical, folosind o abordare conversaţională. Acţionează ca un asistent personal de cumpărături. „Ne dorim să generăm peste 10 milioane de dolari în vânzări pentru clienţii noştri, până la finele anului şi să ridicăm prima noastră rundă de finanţare ”, spune CEO Andrei Negrău. Platforma Expert 24 are 15.000 de utilizatori lunari în România, care pot astfel obţine cel mai bun preţ pentru servicii de top prestate de experţi verificaţi, cum ar fi evaluatori imobiliari, evaluatori de risc de securitate fizică, contabili, avocaţi, arhitecţi. CEO Adrian Daniel spune că doreşte să extindă platforma şi în domeniul meşterilor. Hotelo Pro este un program de administrare hotelieră, folosit în 15 ţări. E uşor de folosit pentru hoteluri mici, pensiuni, apartamente de vacanţă, eficient în organizarea afacerii şi pentru a economisi timp.
Tech For Oradea
Oradea Tech Hub a fost înfiinţat în urmă cu cinci ani, cu scopul de a acţiona pe componenta de educare a ecosistemului local de start-up-uri şi de realizare de evenimente pentru start-up-uri, precum şi pentru a oferi un spaţiu de lucru pentru echipele aflat la început de drum.
Cea mai nouă iniţiativă, recent lansată, este Tech For Oradea. În cadrul acesteia dezvoltatori, voluntari, studenţi, lucrează pe proiecte mici pentru diverse iniţiative locale, pentru administraţia publică sau ONG-uri de la nivel local. JB – V.B.
Trimite articolul
XAloooooooooi DNA!!!!!! Daca mai e careva pe acolo!”Programul are un buget anual de investiţii de 300.000 de euro, banii provin de la Primăria Oradea,”domnelor de la DNA ,nu cercetati si dvstra cum se risipesc banii oradenilor de catre aceasta administratie PNL-ista?adica eu inteleg ca, 300.000 au fost oferiti la “carloop” ca sa …..nimic!!!! Aceasta e o alta gaselnita Liberala de a fura bani publici!!!!!noi nu avem spitale dotate,nu avem scoli dotate,nu avem infrastructura in oradea ,dar oferim 300.000 de mii de euro unor firme “unicorn”de casa ale PNL!dezgustator!!
Daca Flipsnack, Bannersnack, Smartware se numesc start-up-uri, atunci eu sunt Zana Maseluta. Hai sa fim seriosi, au trecut de nivelul ala deja. Rewinistii sunt la un cu totul alt nivel, bravo lor, nimic de zis din punct de vedere al afacerii in sine, chapeau.
Exista start-up-uri in Oradea, pe IT, care fie ofera un produs, fie ofera servicii. Sunt start-up-uri care merg bine, care au cifre bune de afaceri inca din primii 2-3 ani, dar care poate ar avea nevoie de un mic boost, astfel incat sa creasca si mai mult si implicit sa se dezvolte zona de IT in mod organic, nu asa artificial, la vrajeala, pe stil Loterie.
Degeaba vreti sa faceti in Oradea un conglomerat din nimic, am folosit un cuvant prea mare, conglomerat. Iei start-up-uri care nu au niciun fel de istoric si mergi la risc. Sa ma scuzati, dar asa nu se creste o industrie care momentan e la nivelul 1.69 din 100 in Oradea. Lucrul asta, riscul, merge in SUA pentru ca vorbim de altceva, de un alt business model. Nu poti sa iei modelul american si sa il aplici aici, trebuie sa ai niste probleme la mansarda ca sa faci asta si sa crezi ca o sa ai succes si ca vom cladi un adevarat centru IT in Oradea. Plus de asta are cineva habar cate start-up-uri “mor” in SUA? Read about it ca nu e momentul sa fac un eseu pe tema asta.
Ar trebui luate start-up-urile astea cu cifre bune de afaceri initial, ar trebui ajutate sa creasca si mai mult si tot asa. In Cluj cum credeti ca a crescut sectorul IT? Nu a crescut de pe o zi pe alta, nu a crescut prin loteria unicornilor.
Sunt cativa oameni si in Oradea care ar fi capabili sa gestioneze o dezvoltare adecvata pe sectorul de IT, care sa contribuie, dar care nu vor sa se bage fie din cauza cercului actual, fie nu pot. Si aici nu vorbesc neaparat de a contribui cu bani, ci de a contribui cu putin creier. Exista start-up-uri pe IT care au cifre de afaceri mai bune decat cele enumerate in articol, firme care sunt prin preajma doar de 1-3 ani, dar care probabil nu au fost contactate pentru ca vorbim de preferatii PMO, sau de preferatii preferatilor PMO. Tocmai de asta, persoanele care ar putea sa contribuie la cresterea zonei IT, nu o vor face. De ce sa te complici pe plan local cu tot felul de figuri si impresii?
Era la un moment dat o faza prin care firmele doritoare de a ajuta la dezvoltarea sectorului IT erau rugate sa depuna o aplicatie/cerere cu tot felul de procente. Pe bune, baieti si fete? sunteti tare glumeti :))))))