Spre 500 de persoane să fi fost în Parcul 1 Decembrie în prima seară de festival şi nu mai mult de 800 în a doua. Estimarea îi include atât la cei interesaţi de oferta iarmaroculului amenajat de-a lungul aleilor principale ale parcului, de la statuie până la Casa de Cultură a Sindicatelor cât şi de cei veniţi în centru pentru concerte. Ca rezultat, bunătăţile comercianţilor şi-au irosit mirosurile apetisante şi rumeneala roşiatică degeaba, în fumul grătarelor iar artiştii au avut parte de aplauze mai degrabă rare. Nimic din îmbulzeala şi entuziasmul bezmetic al ediţiilor precedente. Este prima dată când Primăria încasează 50 lei/mp/zi, tarif înzecit faţă de ediţia de anul trecut.
Cu sau fără public, artiştii au prestat de o manieră profesionistă, achitându-se de contract cu zâmbetul pe buze şi în dialog ocazional cu cei care au înfruntat vremea mizerabilă pentru a-i vedea. Provincialii, adevăraţi moştenitori ai tradiţiei fanfarelor care cântă încă în satele moldoveneşti, urmaţi de Adela Rusu, au fost capetele de afiş ale zilei de vineri. Sâmbătă, în aceeaşă sărăcie de clienţi/spectatori, au performat Timpuri Noi iar Taxi au fost desemnaţi să pună punct primului weekend din Toamnă Orădeană.
Toamna Orădeană 2014 a început, vineri seară, pe o vreme numai bună de stat sub plapumă. La lăsarea întunericului, parcul afişa o imagine demnă de un SF: în fumul umed şi roşiatic al gratarelor abia dacă puteai ghici mici grupuri fantomatice. Bucate grele la stomac dar apetisante îşi risipeau mirosurile de la fiecare tarabă, pe aleile mai degrabă pustii: toroşuri fierbinţi în oale rotunde şi largi de nu le poţi cuprinde în braţe, la concurenţă cu fasolea cu ciolan. Stive de cârnaţi, mici, cărnuri fripte de toate felurile zăceau în aşteptare inutilă, lângă borcanele cu murături zâmbitoare.
Comercianţi din toată ţara au venit pregătiţi cum trebuie la întâlnirea cu Oradea. Orădenii, însă, nu s-au arătat destul de interesaţi de festival pentru a ieşi din case. Asta cu excepţii minore.
În acest an, organizatorii din Primărie au ales să mute întreg festivalul spre Casa de Cultură a Sindicatelor, cu scena îndesată în lateralul micii parcări din faţa clădirii. Chiar în condiţiile spaţiului evident restrâns, spectatorii n-au fost în niciun pericol să se calce pe picioare.
Plasaţi în deschidere, dansatorii de la Ansamblul Crişul au avut parte de un public mult prea rar. Asta nu i-a încurcat: au dansat cu pasiune, au alternat momentele folclorice cu celelalte şi, la final, din cămăşile negre ale bărbaţilor, ieşea un abur gros.
Provincialii au urcat apoi pe scenă, spre bucuria dezlănţuită a multor reprezentanţi ai etniei rome, grupaţi chiar în faţa scenei. Au fost primiţi cu entuziasm şi aplauze de tot publicul iar primele acorduri au smuls din inerţie o parte a audienţei. O întreagă fanfară cu multe instrumente de suflat aurii, de genul celor care cântă încă duminica în satele mai izolate ale Moldovei a umplut scena cu ritmuri mai vechi, îmbrăcate în hainele muzicale alese de interpreţi. Solistul Ionuţ Ungureanu a gafat uşor în debut, salutând prietenii din… Arad. S-a corectat rapid, revenind la Oradea, şi a şi oferit explicaţia scăpării: trupa este din celălalt colţ de ţară, în diagonală, cuprinzând chiar şi membri „din republică”. Piesele trupei – de dragoste, de petrecere, moldoveneşti sau cu vorbe ruseşti au primit aplauze şi chiuituri.
Sâmbăta următoare nu a adus schimbări prea spectaculoase, nici în încasările comercianţilor şi nici în afluxul de populaţie. „14 milioane de lei am plătit la Primărie pentru locul ăsta, pentru trei zile. Dacă ştiam că aşa va fi, nu veneam de la Baia Mare până aici, mă duceam direct la Iaşi”, ni s-a confesat o comerciantă de castane. Mare lucru să-şi fi scos pârleala! Asta chiar dacă şi ea, ca şi ceilalţi, vindeau marfa la un preţ care îndreptăţeşte cumpărătorul să caute marfa de atare poleială cu aur…
Spre 800 de orădeni să fi fost, de toţi, şi prin iarmaroc şi pe la scenă, sâmbătă seara. Asta chiar dacă organizatorii au anunţat o seară rock, cu Timpuri Noi ca vedete. Câţi au fost, sigur s-au distrat: piesele vechi ale trupei funcţionează la fel de bine şi acum. Pe afişul TO, primul sfârşit de săptămână urma să se termine cu Denisa Moşincat, Emstreet, Mihai Lipai şi Taxi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!