Cu unanimitate de voturi „pentru” a trecut unicul proiect de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de vineri – planul urbanistic de detaliu al fabricii care se va construi în Nufărul, dincolo de centura Oradea, pe o parcelă care înglobează și amplasamentul fostului CET 2.
Primarul Florin Birta a explicat aleșilor „urgența acestui material”.
„Săptămâna viitoare în data de 11 mai, cei de la Nokian vor începe efectiv lucrările la noua fabrică. Pentru emiterea autorizației de construire era nevoie de acest plan urbanistic de detaliu. În momentul în care planul va fi votat, toate documentele sunt pregătite la direcția Arhitectului Șef și, în cursul zilei de luni sau marți, se va elibera autorizația de construire, astfel încât în data de 11 să înceapă oficial lucrările la această investiție importantă pentru orașul Oradea”, a precizat edilul.
Proiectul pus pe masa aleșilor conține avize de la instituțiile și regiile statului și ale orașului, cu atribuții în această investiție. De remarcat că Agenția de Protecție a Mediului a transmis că la faza d PUD nu este nevoie de acord de mediu. CFR a insistat pentru păstrarea distanței de siguranță față de linia de cale ferată din zonă, iar certificatul de urbanism arată că înălțimea maximă admisă este de 25 m, gardul perimetral putând avea maximum 2,5 m.
PUD-ul se referă la prima etapă de dezvoltare din proiect, care, la rândul său, conține două faze: construirea corpului de clădire al halei de producție, a spațiilor de depozitare, a clădirii utilităților și a cabinei portarului, iar în faza a doua, stația de mixare. PUD-ul prevede retragerea clădirilor la 45 de m de axul centurii și amenajarea de locuri de parcare în incinta unității. Accesul în incintă va fi din centură, cu alocarea de teren pentru drumuri colectoare.
Termenul de valabilitate al PUD-ului este de 4 ani, se mai arată în proiect.
Constructorii și-au făcut apariția pe amplasamentul vecin cu centura încă de la începutul lunii trecute, pentru lucrările de pregătire a terenurilor. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu un potențial de extindere în viitor. Primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția comercială de anvelope este prevăzută să înceapă la începutul anului 2025, conform celor anunțate de investitor.
Compania primește ajutor de stat de la Guvern pentru construcție. Ajutorul de stat regional ad-hoc e acordat sub formă de grant în valoare de aproximativ 99,55 milioane euro pentru a asigura finanțarea costurilor eligibile legate de înființarea fabricii de la Oradea.
[eadvert]
Trimite articolul
XĂștia au fugit din Rusia de bombe și au ales România unde sclavii sunt mai umili cu capul plecat ? În alte țări din est nu merg că ăia nu lucrează non-stop, nu lucrează nici pe 3 lei, și îi alungă cu pietre.
-
CORECT! ce fraieri suntem ba, hai sa ii fugarim cu furci si topoare. nu doar pe ei, ci pe toti cei din parturile industriale! sa plece in portugalia! noi nu suntem fraierii lor!! auzi sa vina sa investeasca la noi???? ce umilinta!!!!
-
Hai sa deschidem inapoi ferma de porci, e ceva normal dezvoltare
-
ai dreptate, la noi sunt parturile (cu ț) industriale, o mica gresala de scriere, dar din pacate reala
-
De ce trebuie dat ajutor de stat de 99 milioane euro unor firme bogate care câștigă miliarde de dolari anual.
-
E simplu. Se dau bani publici la multinaționale. Se urmează agenda de la Davos 2030, formarea capitalismului de stat, ceva similar cu cel din China. Sclavi ieftini, drepturi puține și profit maxim pentru corporații.
Un proiect de autostrada de ce nu se poate aproba asa de repede, aaa … aceea nu e impusa de starini ?
Sper sa taie toti copacii din zona fabricii, sa poata ajunge mirosul mai repede in oras. Sa puna porfir pana in Nufaru si Felix, nu cumva verdeata sa estompeze poluarea. Sa vada toti turistii marea realizare, sa dea bine in propaganda