Astfel, pe baza programului național al Ministerului Sănătății, din 15 ianuarie, în Bihor începe distribuirea primului lot de vaccinuri anti-HPV către medicii de familie, care vor fi însărcinați să administreze vaccinurile.
Acestea se dau, la interval de șase luni, în două doze fetițelor cu vârsta între 11 – 14 ani, iar fetele peste 15 ani primesc 3 doze de vaccin anti-HPV.
Cartagrafiate, altele în curs
Până acum, în Bihor, au fost cartagrafiate fetele pe perioada 2017 – 2018, pe baza dorinței părinților acestora. Fetele înscrise de părinți, pe bază de cerere, în programul de vaccinare, în anul 2019 și cele care se înscriu în acest an, vor beneficia de vaccinare din al doilea lot care va ajunge la DSP Bihor curând.
„Pe baza cererilor venite de la medicii de familie, care au primit solicitări de la părinții fetelor, am mai cerut la Ministerul Sănătății încă 270 doze, necesare la circa 70 de fete înscrie ulterior cartagrafierii și trimiterii la MS”, a spus reprezentantul DSP Bihor.
Una peste alta, în 5 februarie a.c., medicii de familie trebuie să trimită la DSP Bh prima raportare vizând administrarea de vaccinuri anti-HPV.
De reținut că în România, prin programul național, se vaccinează gratuit fetițele între 11 – 18 ani. Se recomandă vaccinarea anti-HPV până la vârsta de 25 de ani, dar peste 18 ani, vaccinurile nu se mai administrează gratuit, prin program național.
Protecție și vaccinare anti-HPV
Institutul Național de Sănătate Publică transmite următoarele informații, pe care vi le redăm întocmai:
Există 40 de tipuri de tipuri diferite de virus Papilloma care pot infecta tractul genital. Unele dintre acestea pot determina apariția de celule anormale ale colului uterin care pot duce la cancer de col uterin. Tipurile de HPV 16 și 18 sunt cele mai frecvente tipuri asociate cu cancerul de col uterin, determinând aproximativ 2/3 din rezultatele anormale obținute prin test Papanicolau.
Alături de acestea, tipurile 31,33, 45, 52 de HPV sunt răspunzătoare de aproximativ 90% din cancerele de col uterin. Alte tipuri de HPV determină negi genitali. Tipurile 6 și 11 cauzează apariția majorității negilor genitali, dar nu sunt incriminate în apariția cancerului. HPV genital se răspândește prin orice formă de contact sexual. Infecția cu HPV este foarte frecventă și poate apărea în orice moment, dar majoritatea persoanelor se infectează cu HPV imediat după începerea activitatii sexuale.
Din fericire, majoritatea vor elimina infecția cu HPV și se vor vindeca în 24 de luni, fără manifestări neplăcute. În timpul infecției cu HPV, pot apărea celule anormale depistate prin testul Papanicolau, dar și acestea dispar de obicei odată ce virusul a dispărut. Problema apare în momentul în care unele femei nu elimină virusul. În aceste cazuri, celulele anormale de la nivel cervical se pot înmulți și modifică, apărând cancerul de col uterin. Aceste celule ar trebui depistate prin teste regulate și îndepărtate.
Vaccinarea oferă protecție completă?
Vaccinarea previne în mod eficient dezvoltarea celulelor anormale la nivelul colului uterin, celule a căror apariție este cauzată de tipurile de HPV incluse în vaccin la femeile care nu sunt încă infectate cu aceste tipuri. Totuși, nu este eficace în cazul femeilor care sunt infectate cu tipurile de HPV de risc oncogenic mare în momentul vaccinării.
Vaccinul nu oferă protecție împotriva celorlalte tipuri de HPV, care pot și ele determina apariția unui cancer de col uterin. Din aceste motive, vaccinarea împotriva HPV nu oferă protecție completă împotriva cancerului de col uterin. Chiar dacă ați fost vaccinată, este important să urmați în continuare programul regulat de screening pentru ca eventualele celule anormale să fie depistate într-un stadiu incipient, când pot fi îndepărtate cu ușurință, înlăturand riscul cancerului de col uterin.
Cât timp are efect?
Vaccinul acesta se administrează prin trei injecții pe o perioadă de 6 luni. În prezent, știm că vaccinarea oferă protecție împotriva tipurilor de HPV incluse în vaccin și împotriva bolii produse de acestea timp de cel puțin 5 ani, care este perioada de timp în care femeia a fost monitorizata în cadrul unui trial clinic. Sunt în curs de desfășurare cercetări pentru a vedea cât de mult durează protecția.
Baieții sau barbatii trebuie vaccinati?
Desi barbatii nu pot face cancer de col uterin, ei pot transmite HPV partenerei. Vaccinarea nu este recomandata pentru baieti sau barbati, in Romania, deoarece nu se stie daca va preveni infectarea cu HPV. Acest aspect este in curs de cercetare.
Vaccinarea prezinta vreun risc?
Vaccinarea pare să fie sigură. Trialurile clinice arată numai reacții minore tipice oricărui vaccin (umflare ușoară, mâncărime, roșeață la locul injecției și, mai rar, febră, greață, amețeli). Vaccinarea HPV nu este recomandată pentru gravide.
De ce este bine să vă faceți vaccinul?
Cercetările au arătat că vaccinarea este eficace în prevenirea:
• infectării cu viruși de tip HPV 16 și 18, cele mai comune forme de cancer cauzate de HPV
• dezvoltării de celule de col uterin anormale, cauzate de aceste tipuri de virus Papilloma și din această cauză, vaccinarea va reduce riscul de agravare a anormalităților la nivel cervical și va reduce riscul de apariție a cancerului de col uterin.
Vaccinul protejează, de asemenea, contra virușilor HPV 6 și 11 care cauzează majoritatea cazurilor de negi genitali.
În România, vaccinarea anti-HPV e recomandată între 9 – 15 ani.
Concluzii
• vaccinarea asigură o protecție foarte eficientă împotriva a celor mai frecvente tipuri de HPV cu risc oncogenic mare, răspunzătoare de peste 90% din cancerele de col uterin și de majoritatea rezultatelor anormale obținute prin test Papanicolau, dar nu oferă protecție împotriva tuturor tipurilor de PV asociate cu dezvoltarea cancerului de col uterin
• vaccinarea previne infectarea, de aceea oferă cea mai bună protecție dacă sunt administrate înaintea începerii activității sexuale
• vaccinarea nu a demonstrat că oferă protecție împotriva bolii dacă sunteți infectată cu HPV în momentul vaccinării, de aceea, beneficiile vaccinării pot fi mai mici în cazul femeilor care au deja o viață sexuală activă, deorece pot fi deja infectate cu unul sau mai multe tipuri de virus.
• aceste vaccinuri par să fie sigure, iar in cadrul trialurilor (studiilor) clinice au fost depistate doar reacții adverse tipice oricărui vaccin.
• vaccinarea împotriva HPV reduce riscul de apariție a cancerului de col uterin, dar nu îl elimină complet, așa încât, chiar dacă ați fost vaccinate, este important să continuați să faceți testele regulate de screening.
Trimite articolul
Xserios? :)))))
multe puteti inventa