Aceasta va fi administrată următoarelor categorii de persoane, stabilite de către Ministerul Sănătății: copiilor cu vârsta între 3 – 5 ani (mai ales cei aflați la prima vaccinare și care vor mai avea nevoie de inca două doze ce vor trebui administrate la interval de 30 de zile), gravidelor, adulților și copiilor instituționalizați și personalului care are grijă de ei precum și cadrelor medicale și nemendicale din unități sanitare. La finalul lunii spetembrie, Ministerul Sănătății va trimite a doua tranșă de vaccinuri, care va fi destinată primordial copiilor cu vârsta între 6 luni și 3 ani, iar după 15 octombrie se vor trimite alte tranșe de vaccin antigripal.
[eadvert]
Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cît mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. Ieri, 14 septembrie 2020, Ministerul Sănătății a început distrubuția primelor 330 000 doze pe care direcţiile de sănătate publică le vor livra cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor.
Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc.
„Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal pentru demararea imunizării. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătatru.
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării.Adică pe bani. În aces sens, reprezentanții Ministerului Sănătății solicită farmaciștilor să se aprovizioneze din timp cu vaccin gripal, dar, în același timp, susțin că “respectarea regulilor de igienă reprezintă o regulă esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!