Tinerii orădeni vor avea parte de o serie de activităţi cultural-artistice, în cadrul StudFest. Cel mai mare studenţesc organizat în Oradea a debutat miercuri la Universitatea Oradea. La festivitatea de deschidere au participat viceprimarul Gheorghe Carp, rectorul Cornel Antal, Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Sorina Bradea, preşedintele Fundaţiei Alternative (FAR) din Oradea (susţinătoarea acestui proiect), decani, profesori şi studenţi. Amfitrionul acestui eveniment a fost Adrian Dume, preşedintele studenţilor în Senatul Universităţii.
Rectorul UO, Cornel Antal, i-a felicitat pe studenţi spunând că „deschiderea festivă a acestui eveniment dovedeşte două lucruri esenţiale: muncă şi responsabilitate”.
Încurajări
Şi şeful judeţului, Radu Ţîrle, i-a felicitat pe studenţi şi i-a încurajat să-şi urmeze visele.
„Sunt momente în viaţă care nu se întorc niciodată, după cum ştim timpul este ireversibil. Am văzut pe coperta broşurii un citat foarte important «Drumul de 1.000 km începe cu primul pas». Vreau să vă spun şi eu un citat foarte profund care spune că toţi tinerii visează… Diferenţa însă este că în timp ce unii doar visează, alţii se trezesc şi muncesc ca visele lor să devină realitate. Vă vorbesc şi eu ca un om care a fost student, la facultate, la masterat şi la doctorat şi am avut colegi care au luat în mod foarte serios anii de şcoală, alţii care au crezut că studenţia, ca şi anii de şcoală, sunt ca o evadare din cultul problemelor, şi chiar o evadare de acasă. Şi se vede diferenţa de abordare peste timp, pentru că unii îşi dau seama acum că puteau mai mult şi au risipit timp”, a spus Radu Ţîrle.
Gheorghe Carp le-a promis studenţilor că municipalitatea a identificat câteva soluţii la vechea problemă a studenţilor – o Casă de Cultură a lor. Potrivit lui Carp, cel mai probabil, locaţia va fi într-unul din cele trei cinematografe care urmează să fie retrocedate Primăriei Oradea.
Diversitate
Sorina Bradea, preşedinta FAR s-a declarat încântată de felul în care s-au implicat studenţii în organizarea acestei manifestări. Aceasta a fost entuziasmată şi de complexitatea festivalului.
”Cine vrea cultură, găseşte cultură, cine doreşte să crească şi să se dezvolte personal poate să participe la atelierele de acest fel, cine doreşte să-şi dezvolte spiritul competitiv va putea participa la competiţii, iar cine doreşte să vadă filme, va putea vedea filme în aer liber. Fiecare ar trebui să se regăsească în acest eveniment”, a spus Sorina Bradea.
Festivitatea a culminat cu înmânarea unor diplome de merit pentru cadrele didactice care au sprijinit acest festival şi cu lansarea revistei „Studentocraţia”.
Crina Dobocan
Oradea intră în febra StudFest 2010
Citiți principiile noastre de moderare aici!