Astfel, liceenii de a XI-a și a XII-a au dat luni simularea la limba și literatura română. La filiera teoretică – profilul umanist şi filiera vocaţională – profilul pedagogic elevii au primit la primul subiect două strofe din poezia Scrisoare a lui Maria Banuş, pe baza cărora au avut de rezolvat 9 cerinţe. La subiectul doi elevii au avut de scris un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre necesitatea promovării diversităţii culturale în societatea de azi. La subiectul trei s-a cerut redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, bazat pe anumite repere, în care să fie prezentată relaţia dintre două personaje dintr-un text narativ scris între 1960 şi 1980. Toate cele trei subiecte sunt notate cu până la 30 de puncte fiecare.
În Bihor, din cei 8.407 elevi de liceu de clasa a XI-a (4322 de elevi) și a XII-a (4085 de elevi), vor susține simularea 7.886 (4.030 – clasele a XI-a și 3.856 – clasele a XII-a), adică 93,1%. Numărul total al absenților la simulare este de 521 (292 la clasa a XI-a și 229 la calsa a XII-a).
Notele obţinute la simulare de la Bacalaureat nu vor fi trecute în catalog, ele vor fi evaluate individual la clasă, pentru a avea o situația asupra nivelului de pregătire a elevilor pentru examenul de la BAC din vară. În acest an clasele a XI-a și a XII-a vor da simulările după următorul program: 7 martie – Limba şi literatura română; 8 martie – Limba şi literatura maternă; 9 martie – proba obligatorie a profilului; 10 martie – probă la alegere a profilului specializării (doar pentru clasele a XII-a); 18 martie – afişarea rezultatelor.
Subiectele au fost elaborate pe baza conţinuturilor şi a competenţelor asociate acestora prevăzute în programele de examen pentru Bacalaureat. Atât pentru clasele de a XI-a, cât și pentru cele de a XII-a este valabilă programa pentru examenul de bacalaureat, în vigoare, mai puţin conţinuturile exceptate stabilite în documentul publicat pe site-ul Ministerului Educației.
Citiți principiile noastre de moderare aici!