Bihor. Prima cădere serioasă de zăpadă din acest sezon hibernal a îndreptat atenția orășenilor, aproape pavlovian, spre posibilitățile de evadare în natură, la munte. Cei care, în weekend, au pariat pe Stâna de Vale pentrui săniuș și ski, au ieșit mai câștigați decât cei care au făcut deplasarea la Vârtop, cu gândul să schieze pe pârtia Piatra Grăitoare. Instalația de telescaun nu a fost pornită încă dar s-a putut, totuși, schia, pe pârtia mai mică și mai abruptă, din vecinătate. Salavamontul a avut echipe în ambele locații, ne-a relatat Pinter Istvan, directorul serviciului județean.
„În Stână, instalația a funcționat cu intermitențe, pentru că au fost vreo trei sau patru căderi de energie electrică. Copacii sunt atât de încărcați de zăpadă foarte udă, că de munte ori s-au rupt crengile și au căzut peste firele de alimentare cu curent”, ne-a spus Pinter.
La Vârtop, într-un final, s-a putut urca dinspre Bihor, pe șosea, în condiții de iarnă. „Telescaunul nu a funcționat, în weekend s-au făcut ultimele finisaje dar, oricum, sâmbătă, înainte de ninsoarea cea mare, pe pârtie nu erau condiții de schiat, pentru că nu era așezat, încă, un strat de zăpadă înghețată. Noi începem permanența în cele două locații din 22 decembrie și o menținem până în 1 mai. Asta înseamnă că, în zilele lucrătoare, vom avea câte 3 salvatori per locație iar în weekend echipa se va suplimenta cu încă doi sau trei”, anunță directorul Salvamont Bihor.
Un an de școală Salvamont
Salvamont Bihor e, acum, la un an de la finalizarea proiectului „Înființarea centrului de pregătire pentru salvatori montani în Județul Bihor beneficiind de experiența elvețiană din Cantonul St Gallen”, finanțat din Programul de Cooperare Elvețiano-Român în baza parteneriatului dintre Cantonul St. Gallen și Consiliul Județean Bihor. Imediat după amenajare, unitatea a fost acreditată ca Centru de pregătire în meseria de salvator montan de către Asociația Salvatorilor Montani din România, autoritate competentă în formarea salvatorilor montani.
A urmat reorganizarea programului de pregătire a asipranților, cu includerea bazei materiale achizitionate în cadrul proiectului.
„Până la înființarea Centrului de Pregătire, Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor organiza cam patru stagii de pregătire anuale. Anul acesta am avut o creştere atât cantitativă cât şi calitativă a activității, pe domenii și direcții ce acoperă întreaga curriculă de pregătire, atât în salvarea montană cât și în cea speologică”, transmite Salvamont Bihor. Astfel, în 2018, s-au organizat cinci stagii de pregătire în salvarea montană specifică condițiilor de iarnă, pe pârtii de schi și în afara acestora, șase stagii de pregătire de salvare de vară pe traseele turistice, traseele de alpinism, escaladă și via ferrata și un stagiu de inițiere în speologie organizat pentru dobândirea noțiunilor generale de intervenție în mediul speologic.
Au mai fost un stagiu de inițiere în parcurgerea de canioane și salvarea din acest mediu și două exerciții de evacuare sau salvare din telescaun, desfăsurate la pârtia de ski Piatra Grăitoare.
„În 2018 s-au atestat și reatestat un număr de 14 salvatori montani și salvatori speologi. În urma evaluărilor, dintr-un număr de 27 aspiranți au fost selectați 9 membri care urmează să fie examinați în vederea continuării procesului de pregătire – evaluare în cadrul Centrului Naţional de Pregătire a Salvatorilor Montani de la Padina”, mai transmite Salvamont Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!