Cu șantierele pietonalelor noi în diverse stadii de execuție și cu unele noi, care vor începe zilele acestea, revenirea în țară a pietrarilor italieni e una dintre grijile municipalității.
La începutul epidemiei de Covid 19, când situația era incertă pentru toată lumea, echipele de muncitori italieni au preferat să se repatrieze și să fie alături de familii. Acum, ar reveni cât mai repede înapoi la muncă, dar în condiții de siguranță epidemiologică, spune viceprimarul Mircea Mălan. „Încercăm să găsim soluții să vină și să se apuce de lucru cât mai repede”, zice viceprimarul Mircea Mălan.
Conform celor de pe șantierul din Piața Ferdinand, firma italiană s-a oferit, de altfel, să suporte costul testării muncitorilor, undeva la 180 euro pe persoană, în Italia. Propunerea era ca, dacă rezutatul testului ar fi negativ, oamenii să poată intra direct în producție. Până acum, posibilitatea aceasta nu este prevăzută de legislația românească referitoare la accesul în țară în condițiile pandemiei de Cpvid 19, orice persoană care ar intra în țară dintr-o zonă roșie fiind forțată la carantină instituționalizată de 14 zile. De altfel, perspectiva de a sta degeaba pentru două săptămâni, într-o țară străină, nu este nici pe placul muncitorilor, nici al firmelor.
Dintre lucrările la pietonale deschise acum, Piața Ferdinand este cel mai aproape de faza pietruirii, acum se toarnă placa de beton peste care se va monta piatra.
Pe Grigorescu – Libertății
Luni s-a dat ordinul de începere a lucrărilor la o nouă pietonală, pe străzile Nicolae Grigorescu și Libertății. Ca și celelalte pietonale noi din Oradea și aceasta va fi pavată cu porfir italian, contractorul italian al lucrării este același ca în Piața Unirii sau Piața Ferdinand.
Gavella Com SRL, firma orădeană care are contractele pentru Piața Unirii, Piața Ferdinand sau Strada Aurel Lazăr nu a participat la licitație, motiv pentru care italienii au mers în parteneriat cu firma Flodor Transcom SRL.
Valoarea contractului este de 9,3 milioane lei fără TVA, din care 183.000 lei este partea de proiectare. Sunt prevăzute 45 de zile pentru proiectare, perioadă epuizată deja, și 12 luni pentru execuție.
Șantierul va începe cu săpături pentru înlocuirea rețelelor de utilități, proiectul conține și anularea punctelor termice și montarea de module pentru imobilele încălzite din rețeaua municipală de termoficare.
În prealabil, clădirile de pe această stradă vor fi alimentate cu căldură prin module termice și se va înlocui sistemul de canalizare.
Se va monta sistem de iluminat cu LED iar mobilierul urban ar urma să fie după modelul celui din Piața Ferdinand. Nu se propun zone verzi noi, însă se păstrează cele existente, dă asigurări municipalitatea. La capătul străzii spre Iosif Vulcan ar urma să fie amenajat un sens giratoriu. Pe strada Iosif Vulcan ar urma să fie desființate toate locurile de parcare.
Piața Ferdinand – aproximativ 40%, într-un an
Contractul Pieței Ferdinand e atribuit către Gavella Com SRL, Porfido ed Arte Consorzio Stabile și KAL TRANS SRL, la 18,4 milioane lei plus TVA. Termenul de execuție este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere, în 7.05.2019.
Procentul estimat de realizare a lucrărilor la această dată, respectiv luna aprilie 2020 este aproximativ 40%.
Până în prezent au fost realizate lucrări de infrastructură şi pavări cu piatră în zona perimetrală Teatrului de Stat.
Sunt gata lucrările la rețele de canalizare menajeră și pluvială, la rețele de alimentare cu apă și termie.
Au mai rămas lucrări la infrastructură în zona Iosif Vulcan – Podul Ladislau, finalizarea pavării cu piatră a zonelor pietonale, asfaltarea zonelor carosabile, amenajarea spațiilor verzi, montarea mobilierului urban, finalizarea instalațiilor de iluminat amenajarea fântânilor și definitivarea sensului giratoriu.
Stadiul lucrărilor pe Aurel Lazăr – 20%
La aproximativ 4 luni până la termenul contractual de terminare a lucrării, pietonalizarea parțială a străzii Aurel Lazăr este la gradul de implementare de aproximativ 20%, conform unui comunicat al Primăriei.
Asocierea care are contractul e, de asemenea, Gavella Com SRL cu Porfido ed Arte Consorzio Stabile, prețul contractului actualizat conform OUG nr. 114 este de peste 8,8 milioane lei plus TVA.
„Termenul contractual de execuție a lucrărilor este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, respectiv de la data de 24.07.2019”, precizează comunicatul.
Proiectul propune modificarea caracterului străzii din rutier în pietonal, cu păstrarea accesului auto doar pentru riverani. Se desființează locurile de parcare, se alocă spaţiu pentru pista de biciclete și pentru noi spații verzi.
Până în prezent, sunt gata „lucrări pregătitoare, terasamente; lucrări la rețele de canalizare menajeră, lucrări la rețelele de canalizare pluvială; lucrări la rețelele de alimentare cu apă; lucrări la rețelele de energie termică; lucrări la zona pietonală cu piatră; lucrări la zona carosabilă”.
Rămân de făcut „lucrări de infrastructură, lucrări de pavare cu piatră a zonelor pietonale și carosabile; asfaltarea zonelor carosabile; amenajarea spațiilor verzi; realizarea mobilierului urban; realizarea instalațiilor de iluminat”.
Obiective în Piața Ferdinand
Proiectul „Reabilitare și refacere a scuarurilor în Piața Ferdinand – Zona 1” are ca obiectiv prioritar reducerea emisiilor de carbon prin:
– desfiinţarea tuturor parcărilor existente în Piaţa Ferdinand;
– realizarea unei stații de biciclete în sistem self-serving;
– reconfigurarea scuarului din mijlocul pieţei;
– redarea către circulaţia pietonală integral a zonei nordice şi nord-estice a pieţei, cuprinsă între limita estică a carosabilului de pa str. Patrioţilor, faţada Mănăstirii Ursulinelor şi clădirea Bazarului.
– reconfigurarea spaţiului din dreptul străzii Republicii şi din faţa sudică a Bazarului prin extinderea pietonalului şi păstrarea unei fâşii înguste pentru staţii de taximetre.
– lărgirea de până la 6 m a trotuarului dintre pod şi str. Iosif Vulcan.
– scoaterea tuturor elementelor metalice de scurgere, vizitare, aerisire etc. legate de reţelele de utilităţi şi înlocuirea parţială a lor.
– restaurarea şi reamenajarea pavajului din jurul fântânii existente.
– pavarea cu piatră naturală (porfir, andezit, piatră cubică de diferite sortimente şi nuanţe) a tuturor suprafeţelor destinate circulaţiei pietonale
– realizarea unei hidroizolaţii perimetrale de-a lungul fronturilor de clădiri.
– plantarea unui număr de 30 de arbori de înălţimi medii, a unui număr de 1560 de arbuşti de talie mică, respectiv a unui număr de 2005 de flori anuale și perene în scuaruri.
– realizarea unui sistem de iluminat pubic nou (stradal şi ambiental), performant şi cu caracteristici luminotehnice la standardele europene, cu stâlpi având un design specific ambientului, de trei categorii (stâlpi de 5,50, 8 şi 10 m înălţime).
– realizarea unei instalații de supraveghere video.
– echiparea pieţei cu elemente de mobilier urban noi, durabile, (bănci, coşuri de gunoi, panouri de informare), care satisfac condiţiile de confort, durabilitate, estetică, distribuţie funcţională optimă. – realizarea unei fântâni noi, respectiv reabilitarea unei fântâni existente în Piața Ferdinand.
Trimite articolul
XIn imaginile proiectelor in oras, si cele mai vechi peste tot apar copacii mari, iar cand e gata proiectul toti copacii sunt taiati si ramane doar betonul si pietrele. Mari mincinosi , manipulatori.
ni la ei, frate! băl, se topește totul în jur, iar vouă vă arde de p*ponăreli de-astea, cu porfir și c*rve decorative? ce p*la mea e în neregulă cu voi? nu vedeți, fraierilor, că în timp ce voi cumpărați bibelouri, totul se duce în p*lă? anul viitor o să scoateți pietrele alea și o să le mîncați,
-
Da,din păcate acum nu trollezi,acum spui adevarul.
-
…iar ai uitat sa-ti iei tratamentul trolule !
-
ce tratament, pisi? lasă că iau un antibiotic după fiecare m*ie ce ți-o dau și sunt ok. ești tu infecțioasă, dar nu periculoasă, păpușă.
-
-
Priviţi la stilu’ lu’ copilu’ anon covid- pterodactilu’.
NU VEDEM COPACI INTRE PIETONALE CA A DISSTRUS BOLO TOT SI A TAEAT TOTU NAVEM OXIGEN DAR BETON ASA CA NU MAI VOTAM DICTATORU ASTA BOLO SPUNETYI CU MINE NU VOTAM BOLO NU PUNEM BOTU CA FACE PT ORADEA PT CA A DISTRUS NATURA
-
🙂 Ți-ai scrântit neuronul să scrii 3 rânduri neinteligibile. Sau poate lipsa de oxigen.
-
Un om care nu muncește nu știe să prețuiască munca altuia. #staiincasa #totulvafibine leneșule!
-
nu ar comenta nimeni nimica daca renovarile astea nu s-ar lasa tot timpul cu desfiintarea spatiilor verzi din zona!
-
Cred ca la mijloc e un parandarat cat casa, de aia s-au apucat de toate deodata. Cand pornesti investitii din acestea babane si scumpe, aici e clar ca e rost de parandarat mare rau.
Tot ce pot spune, este ca centrul arata ca dupa bombardament, iar Primarul ar putea lua exemplu de la Presedintele lui, “pas cu pas”. Astept cu nerabdare ziua cand buboiul se va sparge, pentru ca odata se va sparge, prea mult porfir si alte alea.
Avem si noi producator (prelucrator) local de piatra naturala, dintre cei mai buni din tara (vedeti CA si www) Dar mai bine platim italienii sa tot schimbe pavajul in fiecare an sau or fi fost platiti din prima sa monteze de cateva ori …
aceste lucrari sunt exagerat de scumpe, preturi de cel putin 3 ori mai scumpe decat pretul real.
Indieni momiți cu bobițe de sticlă colorată.
NU NU! DE CE NU PUTEM FI SI NOI MAI MULT CA CĂLĂRAȘI SAU BĂLȚI DIN REPUBLICA MOLDOVA? ACOLO SE FACE CONSTANT NIMIC SI E SUPER FAIN SI BINE!
vad ca se merge tot pe mana italienilor, desi pavajul din Piata Unirii a crapat; ce o fi la mijloc? ceva comision ascuns?
Foarte bine sa nu uităm că avem de lucru.
Nu vã mai prefaceţi că v-o trageţi.
firma nici n-a terminat inca Piata Ferdinand si strada Aurel Lazar, de un an tot zona e un santier mare, oamenii cei care au facut pana acuma cu ritmul lor au plecat acasa, dar dam altae lucrari pentru firma respectiva, ca sigur o sa aiba cum sa le faca…
Vezi oamenii cum bucura de tramvaiele aradene ca dam locuri de munca pentru romani, cand importam porfir “foarte scumpe” pe hartie, de 2-3 ori mai scump decat in realitate, si firma lucreaza cu italieni, dar crapa in fiecare an (in Piata Unirii iarasi trebuie schimbat dupa nici un an de la ultimul mentenanta, dar Bolojan a zis ultima oara ca masiniile nu o sa mai aiba permis sa intre acolo de aceea au pus acolo bucatele de porfir si tot au crapat) nu e problema…
Au facut la fata fostului palatul de policlinica, au taiat copacii si au pus niste boturi de 1-2cm grosime cu 2-3 frunze pe ele… in curand teoretic o sa inceapa lucrarea de reabilitate a palatului, unde zeci de camioane o sa mearga in curtea palatului, cei din primarie n-au atata logica ca o sa crapa ce au facut acuma? ioaii, scuze o sa fie CJ-ul dat de vinovat ca de ce n-au inceput restaurarea in timp si dam lucrarea din nou firmei de casa…
Asta e marea problema cu Bolojan ce nu vede majoritatea, ca da lucrearea la cele 4-5 firme de casa cu sume uriase dar rezultatul lasa de dorit… si ne anunta oamenii cu mare tamtam oamenii ca facem tot astea din bani UE, dar cand trebuie sa platim tot din banii nostrii, exemplu linia noua de tramvai, fiindca UE a observat ca firma cine a facut proiectul “nu stiu cum” e in asociere cu firmele castigate…
Dar sa ne bucuram ca macar facem ceva, nu conteaza ca in viitor tot noi trebuie sa platim ori inapoi pt UE ca renunta la plata ori mentenanta ca lucrariile sunt slab facute…
asa scot bani arhitectul primarieu si primarul…pietonale