Din consumatori, proprietarii caselor vor deveni prosumatori. De altfel, inițiativa se intitulează „Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”.
Din 260 de instalatori validați, 12 sunt în județul Bihor – nouă în Oradea și câte unul în Salonta, Beiuș și în comuna Nojorid, la Păușa. Astfel, 4,6% din totalul instalatorilor validați în toată țara sunt doar în județul Bihor, ceea ce înseamnă o excelentă reprezentare a județului nostru în cadrul acestui program, prin prisma numărului de instalatori validați. Prin comparație, în București sunt peste 30 de instalatori.
Anunțul privind ultimele noutăți despre acest program a fost făcut de vicepreședintele AFM, orădeanul Dorin Corcheș. Însă, dată fiind ieșirea ALDE de la guvernarea, Corcheș ne-a informat că, spre deosebire de ministra de Externe, Ramona Mănescu, el își va înainta demisia din fruntea AFM în cursul zilei de miercuri.
Lista cu instalatorii validați, adresele și datele acestora de contact, pot fi găsite pe site-ul AFM, la următorul link: https://www.afm.ro/sisteme_fotovoltaice_instalatori_cereri_admise.php.
Urmează ca, în cursul săptămânii viitoare, instalatorii validați să se prezinte la sediul Administrației Fondului pentru Mediu, pentru semnarea contractelor de participare,
conform programării care va fi publicată pe site-ul AFM.
Aspect foarte important, abia începând cu data de 9 septembrie 2019, după ce instalatorii își vor semna contractele cu statul, pentru participarea în program, persoanele fizice se vor putea adresa instalatorilor, în vederea înscrierii în program.
Iată lista instalatorilor validați din județul Bihor
Oradea: Tehnomir Energy, Ovinstal Electric, Portativ, Electro Excel Green Consulting, DHElectric System, UrbanLed, Herald Com Impex, Amper Electro Instal, Rel Mont.
Salonta – Elesal; Beiuș – Electrokraft; Păușa (com. Nojorid) – Energetic Montrel.
Etapele implementării programului
Înscrierea solicitantului persoană fizică
Se va face la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract de participare cu AFM, în limita fondurilor alocate regiunii în care se află imobilul. Înscrierea solicitantului la instalatorul validat se face prin prezentarea documentelor solicitate prin Ghidul de finanțare. Dacă documentele sunt conforme, instalatorul rezervă suma solicitată.
Aprobarea finanțării
AFM analizează documentele depuse de persoanele fizice la momentul înscrierii, introduse de instalator în aplicația informatică și publică pe site-ul propriu listele cu persoanele fizice aprobate.Obținerea ATR – ului
În termen de 90 de zile de la data publicării rezultatelor, persoana fizică aprobată, prin intermediul instalatorului ales, are obligația să comunice la AFM avizul tehnic de racordare (ATR).
Semnarea contractelor și implementarea proiectelor
Implementarea proiectului trebuie să se realizeze în termen de 8 luni de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, termen în care beneficiarul final depune la
instalatorul validat certificatul de racordare şi încheie cu acesta toate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii şi plata contribuţiei proprii.
Monitorizarea finanţării şi a respectării condiţiilor
Se face de către AFM pe o perioadă de 6 ani de la data obţinerii, de către beneficiarul final, a certificatului de racordare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!