Cu doar două absenţe, probabil motivate, primul curs de prim ajutor din această toamnă de la Ambulanţă a fost în măsură să ofere informaţii foarte utile celor 28 de oameni (de vârstă şi profesii diferite) prezenţi. Unii dintre ei au ales să vină la curs fiindcă au trecut prin situaţii când cineva s-a prăbuşit lângă ei şi nu au ştiut cum să îl ajute. Alţii au venit ca să afle cum îşi pot salva rudele, părinţii ori copiii, dacă ajung într-o situaţie de urgenţă, dar şi semeni necunoscuţi. Formatorii Crina Delia Ungur şi Adrian Caciora, asistenţi medicali cu vechime la SAJ Bihor, le-au explicat pe înţeles, manevrele BLS (Basic Life Support) de resuscitare „cu mâinile goale”. Cu tact pedagogic, dar şi cu mult suflet, asistenţii formatori au predat cursanţilor metode de salvare în caz de stop cardiorespirator la copii şi adulţi, în caz de obstrucţie a căilor respiratorii, înec. Li s-a explicat cursanţilor şi modul de folosire a defibrilatorului automat şi importanţa respectării comenzilor date de acest aparat pentru salvarea oamenilor aflaţi în stop cardiorespirator.
Oferind exemple din cariera lor vastă, asistenţii Ungur şi Caciora au subliniat diferenţele de salvare a copiilor aflaţi în stop respirator şi a persoanelor înecate. Cei doi le-au zis cursanţilor şi ce nu trebuie să facă pentru a nu agrava situaţia victimelor, mai ales în cazuri de traumă (accidente rutiere, căderi de la înălţime etc).
Cursanţii au savurat cursul şi, când a urmat partea practică, au realizat greutatea muncii în urgenţă, dar şi responsabilitatea salvatorilor. Formatorii le-au subliniat de mai multe ori importanţa siguranţei salvatorilor şi a victimei (victimelor), astfel încât atunci când se vor întâlni cu un caz real de urgenţă, cursanţii să nu ajungă şi ei victime, dar şi pentru ca să ofere primul ajutor de bază semenilor aflaţi în situaţii critice fără să le pună mai mult viaţa în pericol.
Pe de altă parte, cursanţilor li s-a explicat importanţa oferirii de date corecte atunci când se apelează la 112 pentru ca dispeceratul să trimită echipajele potrivite, dar şi pentru a nu se aglomera echipajele medicale cu cazuri care în realitate nu sunt urgenţe, în defavoarea cazurilor extreme, unde lupta cu viaţa se numără în secunde. Nu în ultimul rând, cursanţii au aflat cât de important este ca aparţinătorii să îşi păstreze calmul şi să lase echipajele medicale să îşi facă treaba, fără să pună presiune şi fără să-i obstrucţioneze, în necunoştinţă de cauză.
De la 16 la 99 de ani
Asociaţia „Pentru Viaţă” şi Ambulanţa Bihor au iniţiat de câţiva ani acest program de pregătire în masă a populaţiei. În fiecare primă sâmbătă din fiecare lună se organizează un curs elementar, gratuit, de acordare a primului-ajutor în situaţii medicale grave, în special în caz de stop cardiorespirator. Cinci formatori de la Ambulanţa Bihor, medici şi asistenţi sunt pregătiţi să predea şi vin din timpul lor liber, neremuneraţi, pentru a-şi învăţa semenii să salveze alţi oameni.
De reţinut – condiţia minimă de participare la acest curs gratuit (care durează câteva ore) este vârsta între 16-99 ani. De ştiut şi că înscrierile se fac online, pe site-ul www.ambulantabihor.ro şi că grupele de cursanţi nu trebuie să depăşească numărul de 30 de persoane. De aceea, cei are se înscriu sunt rugaţi insistent să verifice gradul de ocupare şi listele de înscriere din calendarul de pe site pentru a se programa corect. Cei înscrişi primesc mesaj pe telefon înainte cu o zi – două de curs şi sunt rugaţi să confirme sau infirme neapărat prezenţa la curs. Organizatorii roagă cetăţenii interesaţi care se înscriu să se şi prezinte sau să anunţe din timp o eventuală reprogramare pentru a nu ţine locurile ocupate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!