Tinerii care îşi înfiinţează prima firmă pot obţine un grant de până la 10.000 euro. Programul „START pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului lor la finanţare” se va derula prin Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (ANIMMC). Programul ar urma să fie operaţional de la mijlocul lunii ianuarie. Acesta este considerat ca o soluţie salvatoare într-o perioadă în care firmele trec printr-o situaţie grea. În plus, mai mult de jumătate dintre firmele închise anul trecut au aparţinut tinerilor întreprinzători. Bugetul alocat programului este de 1,35 milioane lei.
IT, consultanţă, comerţ
Obiectivul urmărit este acela de a promova un sistem formativ care să faciliteze mobilitatea tinerilor între sistemul de învăţământ şi piaţa forţei de muncă, precum şi dezvoltarea aptitudinilor lor antreprenoriale. Beneficiarii eligibili sunt persoanele fizice, persoanele fizice autorizate şi asociaţiile familiale, precum şi persoanele juridice. Dinspre mediul de afaceri, reacţiile sunt unele optimiste.
„Grantul va fi de real ajutor tinerilor care sunt la prima firmă. Din experienţa start-up-ului de 25.000 de euro, care a funcţionat anul trecut, pot să spun că adesea tinerii s-au asociat câte trei-patru şi şi-au făcut fie un restaurant, un bar, o cafenea. Principalele domenii în care tinerii care aplică la astfel de programe aleg să-şi facă o afacere sunt: IT-ul, consultanţa sau comerţul”, spune Ioan Mintaş, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, filiala Bihor. În prima etapă a programului, beneficiarii eligibili vor urma cursuri necesare derulării şi dezvoltării afacerii, iar în etapa a doua vor beneficia de banii necesari.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!