Romania are în prezent cel mai nereformat şi nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente ale Uniunii Europene, potrivit concluziilor raportului, publicat recent de agenţia internaţională de rating Standard&Poor’s. Conform acestui studiu, sistemul public de pensii din România va suferi o creştere a cheltuielilor cu pensiile de 6,4% din PIB în următoarele decenii, de la 8,4% din PIB în 2010 la 14,8% din PIB în anul 2050.Estimarea ia în calcul doar sistemul public contributiv (pay-as-you-go), nu şi sistemele paralele, necontributive (pensiile pentru agricultori, pensiile speciale, indemnizaţia minimă pentru pensionari).
Analiza S&P cuprinde 49 de state, reprezentând mai bine de două treimi din populaţia globală, iar România se situează în toate clasamentele de sustenabilitate pe unele dintre cele mai slabe poziţii. Restrângând analiza doar la economiile emergente membre ale UE, România ocupă ultimul loc la capitolul sustenabilităţii financiare a sistemului de pensii de stat, ceea ce ameninţă stabilitatea economică şi financiară a ţării pe termen lung.
Semnal de alarmă
„Analiza Standard&Poor’s trage un nou semnal de alarmă privind nevoia accelerării reformelor în sistemul de pensii de stat, mai ales în ţări ca România. Excesele şi greşelile trecutului au dus sistemul public de pensii într-un punct mort, iar vestea cea mai proastă este că perspectivele demografice sunt şi mai îngrijorătoare. Toate estimările instituţiilor internaţionale arată că România este în cea mai defavorabilă poziţie demografică dintre toate statele UE.Practic, pentru tinerii de azi, singura speranţă pentru un venit decent este economisirea în sistemul de pensii private”, a comentat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR, rezultatele studiului S&P.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!