Potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, persoanele fizice şi persoanele juridice nu vor mai fi obligate să aplice ştampila pe documentele depuse la instituţiile statului.
De această măsură sunt vizate atât persoanele fizice şi persoanele juridice de drept privat, cât şi entităţile fără personalitate juridică. „Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice”, se precizează în proiectul de act normativ. Mai mult, ştampila nu va mai trebui aplicată nici pe documentele emise în relaţia dintre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat şi entităţile fără personalitate juridică.
Concret, atunci când proiectul de act normativ va intra în vigoare, toate prevederile legale ce impun aplicarea ştampilei de către aceste categorii de persoane şi entităţi vor fi abrogate.
În nota de fundamentare a propunerii, iniţiatorii arată că, deşi legislaţia primară nu impune utilizarea ştampilei, există o anumită uzanţă în folosirea acesteia. Plus că, în legislaţia secundară, sunt anumite prevederi în baza cărora ştampila este necesară pentru documentele depuse la autorităţile statului.
„În prezent, deşi nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislaţiei primare care să instituie obligaţia pentru persoane fizice autorizate, liber profesionişti, persoane juridice sau alte entităţi fără personalitate juridică de a utiliza ştampila în relaţia cu autorităţile sau instituţiile publice sau în relaţiile dintre acestea, totuşi există o anumită uzanţă în utilizarea ştampilei. De asemenea, există şi legislaţie secundară care impune aplicarea ştampilei pe documentele ce se depun la diverse autorităţi publice”, se spune în document.
Pe de altă parte, iniţiatorii au subliniat că persoanele juridice de drept public vor fi obligate în continuare să aplice ştampila pe documentele pe care le emit.
Potrivit Legii nr. 31/1990, firmele se identifică prin denumire, număr de înregistrare în registrul comerţului şi cod unic de înregistrare (CUI), însă nu prin ştampilă.
Eliminată la intrarea în UE
Potrivit declaraţiei făcute de Bogdan Timofti, partener la Bordianu şi Asociaţii, pentru avocatnet.ro, „nu este nici o prevedere în legislaţia societăţilor care să facă referire la obligaţia firmelor de a aplica o ştampilă pe propriile documente, indiferent de natura acestora. Mai mult, ştim cu toţii că, de la data intrării în Uniunea Europeană, obligativitatea ştampilării facturilor emise de societăţi a fost eliminată”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!