Filarmonica de Stat oradea îşi deschide stagiunea 2023-2024 cu concertul vocal-simfonic Missa Solemnis de Ludwig van Beethoven. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Oroșanu, invitaţi fiind soliştii: Diana Țugui – soprană, Antonela Bârnat – alto, Marius Budoiu – tenor şi David Pogana – bariton. Îşi dau concursul Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat Oradea şi Corul Kodály din Drebreţin.
[eadvert]
„Filarmonica de Stat Oradea a ales să deschidă stagiunea 2023-2024 pe notele scrise de Beethoven, impunând astfel caracterul inovativ al unei noi stagiuni și complexitatea de evenimente care se vor regăsi pe programele lunilor următoare”, este anunţul instituţiei.
Missa Solemnis în Re Major, op. 123 este o lucrare religioasă amplă, compusă de către Ludwig van Beethoven între anii 1819-1823, în aceeași perioadă în care a fost elaborată și celebra sa „Simfonie a IX-a”. Premiera lucrării a avut loc la 7 aprilie 1824, la Sankt Petersburg, sub auspiciile prințului Nikolai Galitzin. Ulterior, la Viena a fost prezentată cu o lună mai târziu într-o variantă incompletă, dirijată de către compozitor. Lucrarea nu este doar una dintre cele mai semnificative piese orchestrale scrise de către compozitorul german, ci și una dintre capodoperele genului.
Missa Solemnis este cea de-a doua lucrare de acest gen scrisă de Beethoven, prima fiind Missa în Do Major, op. 86. Cea de-a doua lucrare a fost dedicată arhiducelui Rudolf al Austriei, arhiepiscop de Olomouc, care era un bun prieten al compozitorului. Astfel, pe copia partiturii primită de Rudolf a fost însemnată dedicația „Von Herzen – Möge es wieder – Zu Herzen gehn!” (Din inimă, fie să meargă la inimă).
Cristian Oroşanu este un artist cu o ascensiune rapidă a carierei de dirijor. Născut în 1972, Cristian Oroşanu a urmat studiile Liceului de Muzică „Octav Bancilă” din Iaşi, iar apoi pe cele ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la secţiile corn şi dirijat orchestră, avându-l ca mentor pe profesorul Cristian Brâncuşi.
Beneficiind în paralel şi de îndrumarea maestrului Constantin Bugeanu, Cristian Orosanu s-a perfecţionat în arta dirijorală în cadrul mai multor cursuri de măiestrie, printre care şi cel susţinut de Helmuth Rilling în cadrul Academiei Internaţionale Bach de la Stuttgart.
Mai întâi instrumentist în cadrul Orchestrei Naţionale Radio, Cristian Oroşanu a debutat în calitate de dirijor la Opera Natională Română din Cluj-Napoca, în 1998, pentru ca din 2002 să devină colaborator frecvent al Operei Naţionale Bucuresti şi din 2004 dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov.
În plan internaţional, Cristian Oroşanu are o carieră aflată în continuă ascensiune, ultimii ani aducându-i apariţii la pupitrul unor ansambluri de prestigiu, precum: Orchestre de Paris, BBC Scotish Orchestra, Tonhalle Orchestra, Deutsche Symphonie Orchester Berlin sau Orchestra Naţionala din Porto.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!