Stagiunea 2019/2020 la Filarmonica de Stat Oradea se va deschide joi, 19 septembrie, de la ora 19. Melomanii se vor putea bucura în această stagiune de 38 de concerte simfonice şi cinci concerte camerale. Stagiunea se va deschide cu un concert vocal-simfonic, ce îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Romeo Rîmbu. Se va interpreta faimoasa lucrare compusă de Carl Orff, „Carmina Burana”.
Compusă între 1935 şi 1936, este probabil cea mai des interpretată lucrare vocal-simfonică a secolului 21. Libretul compoziţiei este inspirat din texte vechi medievale găsite la biblioteca mănăstirii Benediktbeuern din Bavaria. Numele lucrării are rădăcini latine, „carmina” însemnând „cântece” iar „burana” fiind forma latinizată pentru Beuren, numele mănăstirii benedictine din Benediktbeuren. „Carmina burana” are peste 1000 de cântece scrise, din care Carl Orff a ales 24 să le transpună pe muzică în ceea ce a numit „cantată scenică”.
Lucrarea a avut premiera în 8 iunie 1937 la Frankfurt, sub titlul său complet „Carmina Burana: Cantiones Profanae Cantoribus Et Choris Cantandae Comitantibus Instrumentis Atque Imaginibus Magicis (Cântece din Beuren: Cântece seculare pentru solişti şi cor, pentru a fi cântate împreună cu instrumente şi imagini magice). Concertul vocal-simfonic al deschiderii de stagiune orădeană va beneficia de aportul Corului Filarmonicii şi al Corului Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, dirijorii fiind Lászlóffy Zsolt şi Nicoleta Ţâmpu. Soliştii invitaţi sunt: soprana Mariana Bulicanu din Republica Moldova, tenorul Ştefan von Korch şi baritonul Adrian Mărcan.
Şi în această stagiune, Filarmonica de Stat Oradea va beneficia de prezenţa unor invitaţi de marcă. Printre aceştia se numără dirijorii: Cezar Alvarez (Spania), Leonard Boga, Alpaslan Ertüngealp (Turcia), Gheorghe Costin, Theo Wolters (Olanda), Grigore Constantin, Victor Dumănescu, Horváth Gábor (Ungaria). De asemenea vor fi prezenţi în programul aceste stagiuni, printre alţii: violonistul Artur Kaganovskiy (SUA), pianistul Horia Maxim, violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Alexei Nabioulin (Rusia), violonista Nina Karmon (Germania), pianistul Csíky Boldizsár, violonista Murvai Marta (Germania), pianistul Sorin Petrescu, percuţionistul Doru Roman, violoncelistul Ştefan Cazacu.
Bilete şi abonamente
De luni, 2 septembrie, a început vânzarea abonamentelor. Bilete și abonamente se pot cumpăra de la casa de bilete a Filarmonicii, str. Moscovei nr. 5, de luni până vineri, între orele 11 – 16, precum şi cu o oră înainte de concert. Preţul biletelor la concertele simfonice sau camerale este cuprins între 20 şi 40 de lei, în funcţie de locul în sală.
Pentru elevi și studenți preţul unui bilet este 15 lei. Preţul biletelor la concertele lecţie este de 8 lei la toate categoriile de locuri. Preţul abonamentelor pentru 38 de concerte simfonice şi cinci concerte camerale porneşte de la 280 şi ajunge la 700 de lei, în funcţie de locul în sală şi de confirmare.
Pentru zece concerte simfonice, abonamentul parter, stânga – dreapta este de 180 lei (cu reducere pentru elevi și studenți: 120 lei). Abonamentul pentru patru concerte lecţie este de 24 de lei pentru toate categoriile de locuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!