Filarmonica de Stat din Oradea se pregăteşte pentru o nouă stagiune, una aniversară, având în vedere că ne aflăm la exact 60 de ani de la înfiinţarea instituţiei. Pentru a marca aşa cum se cuvine acest eveniment, la concertul inaugural, care va avea loc mâine, de la ora 19, la sediu, sunt invitate o mulţime de personalităţi ale vieţii publice şi culturale din municipiu, judeţ şi nu numai, cel mai aşteptat oaspete fiind, cu certitudine, ministrul Culturii, Toader Paleologu. Cu această ocazie vor fi înmânate diplome de merit artiştilor pensionari care au colaborat de-a lungul deceniilor cu Filarmonica orădeană. În capul listei de recunoştinţă se află două personalităţi care au marcat viaţa instituţiei de-a lungul celor şase decenii, din păcate astăzi plecate dintre noi, este vorba despre regretaţii dirijori, de orchestră, Ervin Acel, respectiv al corului, Avram Geoldeş.
Pe gustul publicului
Potrivit directorului artistic al Filarmonicii de Stat din Oradea, Cornel Cristea, două au fost principalele criterii pentru alcătuirea repertoriului din stagiunea 2009-2010. Este vorba, în primul rând, despre preferinţele muzicale ale publicului stabil, lucrări din perioadele clasică, romantică, dar şi impresionistă. Nu în ultimul rând s-a ţinut cont de aniversările marilor compozitori, în acest sezon muzical împlinindu-se un număr rotund de ani de la naşterea sau moarte unor importanţi creatori, cum ar fi Mendelssohn-Bartholdy, Joseph Haydn, Schumann, Chopin, Mahler, Barber, Constantinescu sau Elgar.
Nu lipsesc din programul stagiunii nici concertele vocal-simfonice sau programele importante, între care se remarcă cea de-a a doua ediţie a Festivalului de Muzică Franceză (15-22 octombrie). De asemenea, o listă impresionantă de şefi de orchestră şi solişti invitaţi, din ţară şi din străinătate se vor alătura muzicienilor orădeni în acest sezon.
Unici în România
Foarte important în ceea ce priveşte pregătirea viitorilor melomani este faptul că, vinerea, va fi dedicată, şi în viitoarea stagiune, concertelor educative. “Suntem singura filarmonică din România care avem o stagiune completă de concerte educative, încă de dinainte de 1989”, afirmă cu mândrie Corneliu Cristea, care aminteşte că în recent încheiata stagiune nu mai puţin de 800 de elevi au fost abonaţi la aceste concerte.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!