Teatrul Arcadia deschide stagiunea 2020/2021, fără să aibă vreo pauză, ţinând cont de spectacolele jucate şi pe timpul verii în Amfiteatrul din Cetatea Oradea. Şerban Borda, directorul artistic al Trupei Arcadia, secondat de Andreea Costea, consultant artistic, au anunţat noile premiere concentrate pe final de septembrie şi început de octombrie.
[eadvert]
Vineri, 25 septembrie, vor avea loc două evenimente. Primul va avea loc de la ora 18:00 în Parcul Libertăţii şi reprezintă inaugurarea Oraşul de Hârtie, orăşel creat timp de două săptămâni, din materiale reciclabile, de mâinile harnice a 40 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani, care s-au înscris la workshop-urile Trupei Arcadia alături de actori şi scenografi. La inaugurare va fi prezent un invitat special, Dino, care va fi „dresat” de un alt invitat special pe nume Mop. Cei doi îi vor conduce pe copiii prezenţi la inaugurarea Oraşului de Hârtie să vizioneze un scurt spectacol de zece minute pe tema „Bunele maniere la Teatru”.
Proiectul „Bune Maniere în Orașul de Hârtie” a obținut finanțare în cadrul programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, program finanțat de Lidl România, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea. Proiectul este desfășurat de Teatrul Regina Maria, Trupa Arcadia, în parteneriat cu Asociația Teatrul de Copii.
La fiecare show care va mai avea loc în oraşul de Hârtie, Dino şi Mop vor fi prezenţi. La fiecare spectacol tema abordată va fi diferită, pe lângă bune maniere mai putând fi abordate tema reciclării sau food waste. Pe termen lung proiectul va continua, deoarece construcţiile din orăşel îşi vor găsi pe viitor loc la intrarea în Teatrul Arcadia, ca apoi să se stabilească o zi, la o anumită oră, pe timp de iarnă, când Dino şi Mop vor ieşi din teatru, vor da o tură prin Pasajul Vulturul Negru pentru ca orădenii sau turiştii să îşi poată face cu ei fotografii sau live-uri pe Facebook. „Sperăm că Dino nu va rămâne singur şi îşi va întregi familia cândva, în primăvară, când vom putea să facem un show cu dinozauri”, anunţă Şerban Borda.
Se joacă Shakespeare
Tot vineri, de la ora 20:00, pe Pontonul Cetății Oradea, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria vă invită la o nouă premieră: „Visul unei nopți de vară”, de William Shakespeare, scenele meşteşugarilor, într-o abordare modernă care va dura 45 de minute. În spectacolul recomandat copiilor cu vârsta peste 8 ani vor juca câte şase actori ai trupei, în distribuţie dublă, respectiv: Andrei Fazecaș/Zentania Lupșe (Fundulea), Daniela Purcărea/Consuela Egyed (Gutuie), Armanca Serac/Carina Bunea (Flămându; Botișor), Florin Stan/Armanca Serac (Blându), Alexandru Pop/ Igor Lungu (Fluieraș), interpretarea muzicală fiind asigurată de actriţa Calița Nantu. Spectacolul este realizat în regie colectivă iar scenografia este semnată de Csűri Emese. La fiecare reprezentaţie se vor vinde câte 50 de bilete.
„Lumea are impresia despre Shakespeare că este inabordabil. Lumea ştie de Hamlet, de Romeo şi Julieta… dar Shakespeare are şi nişte comedii extraordinare şi acesta este motivul pentru care am ales scenele meşteşugarilor din Visul unei nopţi de vară. Pentru că sunt scene comice şi vrem cumva să arătăm publicului tânăr că Shakespeare nu este inabordabil aşa cum se crede, să poată să guste din dramaturgia clasică”, subliniază directorul artistic.
Spectacole pentru întreaga familie
La început de octombrie vor urma alte două premiere adresate întregii familii, care vor deschide seria spectacolelor în Sala Arcadia. Pentru aceste spectacole Şerban Borda asigură spectatorii că s-au luat toate măsurile şi se vor respecta toate normele impuse de noile condiţii. Numărul maxim de locuri în sală va fi de 60, respectând distanţarea.
În 2 şi 3 octombrie va avea loc premiera spectacolului „Mult aer pentru nimic” în regia Deliei Gavliţchi, un spectacol de familie, nonverbal, foarte bine construit. Este povestea unei familii şi visul unui căţel care face parte din acea familie. Muzica spectacolului este compusă de Electroclown, un artist din Cluj-Napoca, iar pentru un plus de imagine s-a apelat la serviciile artistului video Ioana Ilas Bodale.
Pe perioada de concedii s-a mai lucrat la încă un spectacol care va avea premiera în data de 10 octombrie. Este vorba de spectacolul „1+1=1”, făcut de actriţele Carina Bunea şi Consuela Egyed, un spectacol de familie uşor de transportat, nonverbal. „Artistul video Ioana Bodale este un om de la care trupa are ce învăţa. Am rugat-o să susţină un workshop în urmă căruia a rezultat un video mapping ce va fi folosit în acest spectacol. De altfel ambele premiere din octombrie vor beneficia de video mapping. La workshop au participat angajaţi ai Teatrului Regina Maria, tehnicieni, scenografi pentru a învăţa tehnici specifice, iar video mappingul de la 1+1=1 este semnat de Mădălina Baciu, Răzvan Chendrean şi de Sergiu Domide”, spune Şerban Borda.
Spectacolele din sală nu vor mai avea loc dimineaţa, ţinând cont că şcolile şi grădiniţele nu îşi vor asuma riscurile unei deplasări. Reprezentaţiile se vor juca în timpul săptămânii de la ora 18 sau 19, iar în weekenduri se vor juca şi dimineaţa şi seara.
„Tot în această toamnă începem şi producţia la un alt spectacol pentru copiii mici, un spectacol cu păpuşi: Punguţa cu doi bani. Repetiţiile vor începe în 5 octombrie, iar premiera va avea loc în luna noiembrie”, precizează Andreea Costea.
Prin aceste premiere din prima jumătate a anului, Trupa Arcadia acoperă publicul său ţintă, de la cei mai mici spectatori şi până la tineri. După luna noimbrie este prevăzut şi un festival de iarnă pentru copii şi tineri, dacă vor permite condiţiile de atunci, care se va desfăşura timp de o săptămână.
Citiți principiile noastre de moderare aici!