Tinerii antreprenori din România au şansa de a învăţa meserie de la antreprenori din Uniunea Europeană. Ocazia este oferită prin proiectul „Growing-Up – Creștem afaceri, creștem antreprenori!”, care face parte din reţeaua europeană a programului „Erasmus pentru tinerii antreprenori”.
Programul „Erasmus”
„Erasmus pentru tinerii antreprenori” este un program de schimb pentru antreprenori, finanțat de Comisia Europeană. Programul oferă noilor antreprenori posibilitatea de a lucra împreună cu un antreprenor experimentat dintr-o altă țară a Uniunii Europene și de a-şi consolida competențele necesare pentru iniţierea şi dezvoltarea propriei afaceri. „Stagiul în străinătate poate dura între una lună și şase luni. Noii antreprenori primesc o alocație financiară destinată acoperirii costurilor cu transportul și cazarea. Cuantumul acesteia depinde de țara aleasă ca destinație pentru schimbul de experiență”, preizează Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
La program pot participa noii atreprenori care intenționează să își lanseze propria afacere sau care deja au inițiat o afacere în ultimii trei ani.
Afacerile pot proveni din orice domeniu de activitate. De asemenea, nu există limită de vârstă pentru participanții la acest program.
Programul este gestionat prin intermediul unei rețele de puncte de contact locale numite organizaţii intermediare (OI), prezente în diferite ţări ale Uniunii Europene.
Înscrieri
Atât noii antreprenori, cât şi cei cu experienţă trebuie să aplice pentru program prin intermediul paginii web: www.erasmus-entrepreneurs.eu și să intre în contact cu organizaţia intermediară cu care doresc să colaboreze. Pentru înscriere sunt necesare următoarele documente: CV în format Europass, motivaţia participării la Programul Erasmus pentru tinerii antreprenori, un plan de afaceri.
Ulterior, organizaţia intermediară selectată va mijloci identificarea companiei partenere. Cele mai importante două criterii care stau la baza stabilirii echipelor de antreprenori sunt: domeniul de activitate şi țara/ țările preferate de antreprenorii respectivi. Odată ce părţile implicate vor cădea de acord asupra detaliilor cu privire la vizită (planul de lucru, obiective, responsabilităţi etc.), stagiul poate începe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!