Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Oradea a cules roadele proiectului de mobilităţi „Tranziţia eficientă de la şcoală la locul de muncă”, desfăşurat în perioada 18 mai – 8 iunie 2014 la atelierele Audi Neckarsulm, Germania. Proiectul a fost finanţat prin Programul Sectorial Leonardo Da Vinci de învăţare pe tot parcursul vieţii.
Proiectul a avut ca scop dobândirea şi dezvoltarea de competenţe practice necesare şi esenţiale pentru pregătirea profesională a unui număr de 14 elevi care urmează calificarea tehnician electrician electronist auto în vederea adaptării la tehnologiile şi practicile de muncă aflate în continuă schimbare.
„Pentru a putea participa la acest stagiu de practică, elevii au fost selectaţi în urma unor criterii dinainte stabilite (nota la purtare 10 în anii precedenţi sau scrisoare de recomandare din partea dirigintelui/unui profesor; frecvenţa la cursuri (disciplinele tehnice peste 90%), rezultate bune la învăţătură în anul şcolar precedent; starea de sănătate bună; să nu mai fi beneficiat de vreo finanţare de tip LdV; cunoaşterea limbii engleze nivel A2)”, a spus prof. Daniela Vîlceanu, directorul Colegiului „Constantin Brâncuşi.
Certificate
La sfârşitul mobilităţii elevii participanţi au obţinut un Certificat de Mobilitate Europass care să ateste competenţele profesionale dobândite de către aceştia în cadrul stagiului, precum şi competenţele lingvistice şi socio-culturale care să-i ajute în viitoarea carieră.
„Acest Certificat de Mobilitate Europass va emis de către beneficiar – Colegiul Tehnic «Constantin Brâncuşi» Oradea şi completat şi validat de către unităţile de primire (Şcoala Tehnică «Christian Schmidt» şi compania Audi din Neckarsulm), cu descrierea competenţelor dobândite ca urmare a desfăşurării stagiului de practică. De asemenea, elevii vor mai primi un certificat de participare la stagiu care vor fi eliberate de unităţile de primire. Totodată, vom valida, transfera şi recunoaşte oficial competenţele şi abilităţile dobândite de elevii participanţi la stagiul de practică”, a mai precizat Vîlceanu.
Elevii s-au arătat foarte încântaţi de noua lor experienţă. Aceştia susţin că stagiul de practică le-a deschis multe orizonturi.
„Nu credeam vreodată că o să ajung să fac practică la firma Audi din Germania. A fost o şansă unică pentru mine, dar şi pentru colegii mei. Această şansă o datorăm în primul rând profesorilor care au reuşit prin competenţa lor ca acest proiect să fie realizat. La practică m-a impresionat tehnologia de ultimă generaţie folosită pentru a ne forma”, a spus Fodor Bogdan, unul dintre participanţii la stagiul de practică.
Partenerii colegiului orădean au fost Şcoala Tehnică „Christian Schmidt” Neckarsulm, Germania, Audi AG, Neckarsulm, Germania şi Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret”, Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!