ReprezentanţiiSRI din Bucureşti şi din Bihor au făcut în faţa oficialilor judeţeni şi locali un scurt istoric al SRI şi au accentuat intenţia lor de a comunica mai bine de-acum încolo cu societatea civilă: mass media, autorităţi locale etc. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii „de arme” din Bihor, dar şi şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, chestorul Liviu Popa.
„Se auzea…”
Marius Bercaru, purtătorul de cuvânt al SRI, a declarat pentru Jurnal bihorean că la fel ca orice altă instituţie din societatea românească, Serviciul Român de Informaţii şi, „fără excepţie” SRI Bihor, are lucruri cu care se mândreşte şi lucruri pe care ar vrea să le îmbunătăţească în timp.
În stilul deja cunoscut de a vorbi fără să spună foarte multe, reprezentantul SRI pe domeniul comunicării a relatat totuşi că una dintre problemele pe care SRI „se străduie” să le îmbunătăţească este comunicarea „deficitară în ultimul timp, dar normală pentru un serviciu de informaţii”. Bercaru a făcut referire la comunicarea cu mass media, dar şi cu reprezentanţii societăţii civile şi cu partenerii instituţionali cu care colaborează în diverse „formule” (prevenirea şi combaterea terorismului şi a criminalităţii transfrontaliere etc). „De aceea una dintre priorităţile noastre va fi şi la nivel naţional şi la nivelul judeţului – dezvoltarea segmentului de comunicare”.
Bercaru a evitat să dea exemple clare de eşec şi reuşită în activitatea SRI Bihor, amintind că operaţiunile SRI reuşite sunt „eficiente pentru că nu se aude de ele” şi se vor putea studia odată, după deschiderea arhivelor, iar eşecurile răzbat în media şi societatea civilă.
Terorismul de lângă noi
După alocuţiunile mai mult teoretice de la Prefectură, reprezentanţii SRI s-au deplasat la amiază la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, unde au desfăşurat o acţiune din cadrul campaniei de promovare a culturii de securitate în rândul tinerilor. Şeful SRI Bihor, col. Marius Iova, cadrat de directorul şcolii şi inspectorul şcolar Dorel Luca, au vorbit liceenilor despre rolul şi tipul special al activităţii din SRI încercând să le ofere o imagine pozitivă a acestui serviciu.
Liceenilor care au umplut sala festivă a şcolii li s-au dat pliante informative, dar şi un chestionar cu 12 întrebări, prin care agenţii de informaţii vor să afle ce şi cât ştiu tinerii despre SRI şi cam câţi dintre tineri ar vrea să abordeze o carieră în domeniul Intelligence.
La finalul întâlnirii, tinerii au fost invitaţi în curtea şcolii pentru a asista la o demonstraţie a Brigăzii de Combatere a Terorismului de la SRI.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!