Din 15 ianuarie a.c. a început perioada de înscriere la sesiunea iulie 2014, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”.
Până în 28 februarie
SRI anunţă că anul acesta se organizează concurs de admitere, la Facultatea de Informaţii, pentru specializările „Psihologie-informaţii ”şi „Studii de securitate şi informaţii”.
Doritorii se pot înscrie până în 28 februarie 2014, concursul urmând a se susţine între 28.07-01.08.2014. Studiile la cele două specializări sunt de trei ani, cu frecvenţă, numărul de locuri puse la bătaie fiind de 18 locuri (12 băieţi şi 6 fete) la Psihologie informaţii şi alte 12 locuri (8 băieţi şi 4 fete) la specializarea „Studii de securitate şi informaţii”.
De reţinut că pentru a dobândi calitatea de ofiţer de informaţii şi competenţele necesare exercitării atribuţiilor profesionale este necesară continuarea pregătirii universitare, în cadrul unui program universitar de master profesional dedicat, organizat tot de Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”.
Condiţii şi controale
O serie de condiţii trebuie să îndeplinească cei ce vor candida: să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România (atât candidaţii cât şi soţii/soţiile acestora, în cazul celor căsătoriţi), să aibă maxim 23 ani împliniţi în cursul anului 2014, să fie absolvenţi de liceu, să aibă media minimă 8 la purtare, să fie apţi medical şi psihologic, să nu fie condamnaţi penal, să nu fie membri de partid sau să accepte să renunţe la această calitate dacă vor intra la facultate etc.
De reţinut că cei ce au mai urmat o formă de pregătire similară, vor trebui să achite taxele de şcolarizare în cuantumul stabilit de Senatul Academiei, dacă vor fi declaraţi „Admis”. Doritorii se pot înscrie la sediul Direcţiei Judeţene de Informaţii Bihor, din Parcul Petofi.
Cei interesaţi trebuie întâi să completeze un formular tip, adresat comandantului/rectorului Academiei, formular ce se poate obţine şi completa la sediul judeţean al Direcţiei de Informaţii.
Apoi, candidaţii sunt planificaţi pentru susţinerea următoarelor probe cu caracter eliminatoriu: interviuri de selecţie; evaluarea psihologică preliminară; evaluarea psihologică complexă/test de inteligenţă; examinarea medicală.
Important de reţinut e că evaluarea psihologică complexă şi examinarea medicală se efectuează în policlinica medicală a SRI din Bucureşti.
Înscrierea propriu-zisă presupune depunerea dosarelor de concurs şi a taxei de înscriere în valoare de 100 lei pentru fiecare candidat, de către delegaţii unităţilor care au întocmit dosarele de participare la concurs, la Secretariatul Facultăţii de Informaţii, în intervalul 16 – 17 iulie 2014.
Probe de concurs
Probele de concurs se vor susţine la sediul Academiei, între 28 iulie a.c. – 1 august a.c..
Întâi se vor susţine probele eliminatorii (proba pentru stabilirea nivelului de cunoaştere a unei limbi străine: engleză, franceză, germană, rusă), evaluarea aptitudinilor fizice precedată de un control medical în urma căruia se obţine avizul de participare la aceasta, proba de creativitate (care vizează transpunerea candidaţilor în scenarii contextuale diverse, posibil a fi întâlnite în viaţa cotidiană, având ca scop stabilirea nivelului abilităţilor de relaţionare şi adaptare situaţionalemoţională). De reţinut că proba de creativitate nu necesită o pregătire de specialitate, iar rezultatul obţinut nu poate fi contestat, fiind un instrument specific, utilizat în selecţia ofiţerilor de informaţii.
Pentru specializarea Psihologie – Informaţii, probele scrise sunt: Cunoaştere umană –evaluarea cunoştinţelor la disciplina Psihologie şi
Evaluarea competenţelor lingvistice din Limba şi literatura română.
Cei care dau la specializarea „Studii de securitate şi informaţii” vor avea următoarele probe scrise: Evaluarea competenţelor lingvistice – Limba şi literatura română şi Cunoaşterea fenomenelor sociale – evaluarea cunoştinţelor la disciplina Istoria României.
La toate subiectele de examinare pentru probele scrise se va avea în vedere programa recomandată de Ministerul Educaţiei Naţionale la examenul de bacalaureat, sesiunea 2014, iar media finală pentru admitere se calculează în funcţie de media examenului de bacalaureat (5%), punctajul obţinut la testul de inteligenţă din cadrul evaluării psihologice complexe (30%), nota obţinută în urma susţinerii lucrării la prima probă scrisă (40%) şi nota obţinută la a doua probă scrisă (25%).
Important de ştiut e că la testul de inteligenţă nu se admit contestaţii pentru că acesta este instrument ştiinţific, consacrat şi omologat în Serviciul Român de Informaţii, transmit organizatorii.
Informaţii şi detalii despre concurs se pot obţine pe ani@sri.ro şi www.animv.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!