În timpul Guvernului Năstase, Sârb a fost secretar general al Prefecturii Bihor şi mai apoi prefect de Bihor. După aceea, în legislatura 2004-2008 a fost deputat, întâi sub flamura PSD şi ulterior PDL. În toamna lui 2008, Sârb a fost candidatul PDL pentru Colegiul deputaţial 6 Salonta, însă a ratat accesul în Parlament.
Se poate spune că Gheorghe Sârb cade mereu în picioare. După o vacanţă prelungită plătită bine din postura de inspector guvernamental, Sârb a fost numit secretar general la Ministerul Sănătăţii.
Astfel, Sârb iese din penumbra în care a stat de mai bine de-un an de zile. De când a pierdut cursa pentru Parlament, în toamna lui 2008, Sârb tăia practic frunze la câini, ca inspector guvernamental. Fostul parlamentar a ajuns în această poziţie datorită faptului că atunci când a plecat la Camera Deputaţilor, în 2004, a fost îndeajuns de inspirat încât să nu renunţe definitiv, ci doar să-şi suspende poziţia de secretar general al Prefecturii, pe care şi-a reactivat-o la finele lui 2008, o dată cu pierderea alegerilor. Iar Guvernul nu a putut decât să-i aplice principiul mobilităţii, ca inspector guvernamental, în cadrul corpului înalţilor funcţionari publici.
Sinecura lui Sârb
Ca inspector guvernamental, într-un an de zile Gheorghe Sârb nu a făcut mare lucru. O recunoaşte singur. „Noi eram în rezervă… Guvernul ne trimitea în stânga, în dreapta, dar nu chiar atât de concret”, o spune oarecum stânjenit Sârb. Practic o sinecură. Însă, pentru aceste sarcini volatile trasate de Guvern, Sârb era plătit, totuşi cu zeci de milioane de lei vechi pe lună! La cei 4.160 de lei – salariu de bază, se mai adăugau alte câteva mii de lei pentru diurne, transport, cazare şi telefonie.
Iată ce ne-a declarat ieri Gheorghe Sârb, în legătură cu noile sarcini ce-i vor reveni la Ministerul Sănătăţii: „Am fost repartizat aici, în această poziţie, care coordonează compartimentele ministerului. De asemenea, secretarul general se ocupă de pregătirea actelor ministerului pentru şedinţa de Guvern, asigură o anumită continuitate în instituţii. Toate ministerele, agenţiile şi autorităţile naţionale au această funcţie în organigramă”, a precizat actualul şef din minister.
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!