La baza acestui regulament a stat Hotărârea Consiliului Local nr. 269 din 28.04.2015, privind atribuirea denumirii „Parcul Silvaş – zonă de picnic” pentru terenul situat lângă albia râului Crişul Repede, între străzile Făcliei şi Dragoş Vodă, prin care activităţile de picnic se pot desfăşura pe domeniul public în Municipiul Oradea doar în interiorul perimetrului delimitat.
„Activitate de picnic – orice activitate de recreere de afluenţă publică, desfăşurată în zone de afluenţă publică consacrate pe domeniul public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale de una ori mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente, precum şi, după caz, aprinderea ori nu a focului”, zice regulamentul, definind picnicul. Nu se operează nicio diferenţă între cei care au nevoie de vatră de foc şi cei care vor doar să se relaxeze pe iarbă.
Dacă, prin acest regulament, edilii îşi doresc o continuare a administrării oraşului în spiritul lozincii “nu călcaţi iarba”, ţinta lor este ca atinsă. Orădenii sunt invitaţi să stea cuminţi pe bănci şi invitaţi să evite folosirea spaţiilor verzi ale oraşului pentru recreere în familie.
Dacă, însă, ar avea în cap deschiderea spaţiilor verzi ale oraşului ca grădini publice unde orădenii să poată petrece după-amieze de vară, la soare, regulamentul e un eşec. Unicul loc unde se poate face picnic în Oradea, zice regulamentul. Restul de spaţii care se pretează la aşa ceva – malurile Crişului sau ale Peţei, sunt restricţionate sub ameninţarea cu penalizarea pecuniară.
Regulamentul conține inclusiv amenzi pentru cei care aleg să nu îl respecte, penalizările sunt cuprinse între 100 și 2.000 de lei.
Propunerile, sugestiile, opiniile cu privire la proiect se pot transmite la adresa de e-mail mircea.stejeran@oradea.ro, până miercuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!