Producătorii bihoreni de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate au depus anul acesta mai multe cereri de sprijin. Astfel, conform statisticilor APIA Bihor până la data de 15 iulie, termenul limită de depunere, numărul solicitărilor din acest an l-a depăşit pe cel de anul trecut cu 34 de cereri. Au fost depuse 3.157 de cereri. 9.165 capete vaci lapte, 281 capete bivoliţe şi 108 capete taurine de carne.
Controale
În perioada următoare, se va desfăşura, până la data limită de retenţie a animalelor în exploataţie a fiecărui an, respectiv 15 ianuarie 2014, activitatea de control la faţa locului pentru ajutorul specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate.
Pe parcursul verificărilor ce vor fi demarate, se vor afla în atenţie existenţa efectivă a animalelor în exploataţie, inclusiv a celor care nu fac obiectul cererii depuse, existenţa, pentru animalele găsite la faţa locului, a celor 4 elemente ale sistemului de identificare, formulare eliberate de medicul veterinar concesionar, corespondenţa între comuna/oraşul locaţiei de control declarată în cerere şi comuna/oraşul locaţiei unde se găsesc animalele la faţa locului, respectarea standardelor de eco-condiţionalitate aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei, după caz. „Reamintim importanţa menţinerii vacilor de lapte şi a bivoliţelor de lapte pentru care se solicită ajutor specific până la data de 15 ianuarie 2014 la adresa exploataţiei/locaţiei menţionată în cerere şi, respectiv, deţinerea documentelor care atestă ieşirile din efectiv – pentru cazurile de taurine de carne ieşite din exploataţie. Sunt cerinţe care trebuie îndeplinite pe toată durata controului, chiar dacă acesta a fost efectuat înainte de termenul limită, întrucât vor fi desfăşurate şi supracontroale”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Totodată, supuse controlului administrativ vor fi şi cererile, abia după îndeplinirea acestor proceduri urmând a fi aprobate cererile de plată. Potrivit legii, cazurile de circumstanţe naturale se aduc la cunoştinţa CJAPIA Bihor, printr-o înştiinţare, în termen de 10 zile lucrătoare de la data dobândirii documentului doveditor, orice modificare a datelor declarate în cererea de plată survenită în perioada dintre data depunerii cererii şi data finalizării controlului la faţa locului treuind să fie anunţată în termen de 7 zile lucrătoare. Nerespectarea condiţiilor de eligibilate poate atrage, după caz, reducerea sau chiar pierderea ajutorului specific, respectiv penalităţi sau sancţiuni multianuale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!