Proiectul „Sprijin pentru o carieră de succes în reverse engineering” a ajuns la final.
Prin acest proiect, 252 de studenţi şi masteranzi de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, şi-au dezvoltat competenţe practice prin desfăşurarea de activităţi în cadrul unei Întreprinderi Simulate pe Reverse Engineering (IS RE) şi au fost informaţi, consiliaţi şi orientaţi profesional. Activităţile de consiliere au avut ca scop creşterea gradului de ocupare după finalizarea studiilor şi scăderea perioadei de inactivitate dintre data de finalizare a studiilor şi intrarea pe piaţa muncii. Studenţii de la profilele tehnice au aflat astfel care sunt cerinţele agenţilor economici din zona de implementare a proiectului referitoare la competenţele necesare ocupării unui loc de muncă în domeniul reverse engineering şi/sau domenii conexe. Pe de altă parte, pe perioada stagiului de practică tinerii au primit şi o subvenţie de 800 de lei (acordată o singură dată), precum şi manuale de curs în format electronic şi diplome pentru activităţile la care au luat parte.
Domenii de practică
Astfel, studenţii de la specializările Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Autovehicule Rutiere, Inginerie Economică au făcut practică în domeniul Mecanic, Robotică, Mecatronică, în timp ce colegii lor masteranzi de la specializările Concepţie, Fabricaţie şi Management Asistate de Calculator, Inginerie şi Management, în domeniul Autovehiculellor, Inginerie Economică şi Management pentru Afaceri.
Proiectul, în valoare totală de 1155240,00 lei (din care 1128631,00 lei a fost finanţare nerambursabilă din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013), a fost implementat de Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, în parteneriat cu Romarketing.
„Participanţii la proiect au efectuat pregătire practică în cadrul unei firme de exerciţiu, activităţile desfăşurate prezentând un interes deosebit. În cadrul celor trei departamente ale Întreprinderii Simulate pentru Reverse Engineering, aceştia şi-au însuşit cunoştinţe privind managementul datelor despre produs, concepte de dezvoltare digitală a produselor utilizând tehnici de reverse engineering, au proiectat, simulat şi au realizat practic aceste produse prin rapid prototyping, apoi au verificat produsele realizate prin scanare 3D. Totodată, în cadruş proiectului au fost încheiate acorduri de parteneriat între Universitatea din Oradea şi companii cu profil industrial, care au facilitat studenţilor din grupul ţină participarea la vizite de studiu, în cadrul cărora s-au prezentat locuri de muncă în domeniul reverse engineering şi/sau domenii conexe, aşa încât, după absolvire, aceştia să-şi poată valorifica abilităţile teoretice şi practice dobândite”, a anunţat managerul de proiect, conf. univ. dr. Iulian Stănăşel. Potrivit acestuia, din cei 252 de studenţi şi masteranţi, 60 au fost ochiţi şi angajaţi din perioada de practică.
„Acordurile de parteneriat nu doar că promovează parteneriatul dintre Universitatea noastră şi agenţii economici, ci urmăresc şi corelarea sistemului de educaţie şi formare profesională cu dinamica pieţei muncii, contribuind astfel la promovarea ocupării şi a incluziunii sociale a absolvenţilor”, a mai spus profesorul Stănăşel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!