Programul naţional „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” a fost aprobat de Guvern, joi, printr-o hotărâre. Programul, care va debuta din luna septembrie 2015, va fi susţinut de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, se va derula pe o perioadă de şapte ani şi are o valoare de aproximativ 200 de milioane de euro. El se adresează elevilor provenind din licee cu rezultate slabe la Bacalaureat şi studenţilor din primii ani de facultate din instituţiile publice de învăţământ superior. Astfel, liceenii vor beneficia de acest sprijin pe o perioadă de cel mult patru ani, în timp ce studenţii, de cel mult trei ani.
„Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea programului naţional «Sprijin la bacalaureat, acces la facultate». Este un program care se întinde pe şapte ani de zile, cu o finanţare asigurată de la bugetul de stat de aproximativ 200 de milioane de euro. Şi îşi propune reducerea abandonului în primii ani de facultate, precum şi accesul mai accelerat la studiile superioare, inclusiv prin ridicarea procentului de promovabilitate la bacalaureat”, a declarat presei centrale purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă.
Potrivit lui, programul se adresează liceelor şi facultăţilor care vor organiza activităţi potrivit specificului pedagogic al fiecăruia cu scopul de a spori coeficientul de promovabilitate la bacalaureat. Se intenţionează ca acesta să ajungă la 59%, minim, pentru cele mai slabe licee. Şi pentru a se reduce gradul de abandon şcolar în anul I şi II de facultate, care este destul de accentuat – susţine el. Cu alte cuvinte, a mai adăugat Calotă, se adresează liceelor şi unităţilor de învăţământ superior de stat.
Motivele abandonului
În perioada următoare, ministrul Educaţiei va emite un ordin prin care se vor aproba cuantumurile de asistenţă destinate liceelor şi instituţiilor de învăţământ superior. De acest sprijin vor beneficia 1.160 de licee din mediul rural şi urban, dar şi toate liceele cu rezultate slabe la examenul de maturitate.
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, prof. Nicolae Avram, laudă iniţiativa guvernanţilor şi speră că aceasta va îmbunătăţi procentul absolvenţilor de liceu şi de facultate.
„Măsura este bună, mai ales că statisticile arată că România are cel mai mic procent de studii superioare din Uniunea Europeană. Vom vedea însă cum va fi implementat programul şi care vor fi măsurile propuse pentru îmbunătăţirea acestor procente pentru că, se ştie, motivele pentru care elevii abandonează liceul sau nu reuşesc să promoveze examenul de Bacalaureat sunt de natură pedagogică, financiară sau personală”, a declarat Nicolae Avram.
Citiți principiile noastre de moderare aici!