Direcţia pentru Implementarea Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii a publicat procedurile de ajutor de minimis pentru programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri. Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea înfiinţării de noi microîntreprinderi, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzătorii debutanţi în afaceri în scopul implicării acestora în structuri economice private.
Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2015, aprobat prin anexa nr. 3/36/26 la Legea nr. 186/2014 a Bugetului de Stat pe anul 2015 este de 19.300.000 lei, cu posibilitatea suplimentării, pentru acordarea de alocaţii financiare nerambursabile. Prin implementarea programului în anul 2015 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de minim 430 beneficiari.
Prin program se acordă facilităţi pentru microîntreprinderile nou-înfiinţate, conduse de întreprinzătorii debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutantă (SRLD).
Înscrierea în Program
Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac on-line pe site-ul www.aippimm.ro. Data de la care este activă înregistrarea on-line se comunică pe site-ul instituţiei cu cel puţin 5 zile înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu zis. Pentru participarea la program fiecare solicitant trebuie să se înregistreze cu user şi parolă.
Prin Program se finanţează implementarea Planurilor de Afaceri, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, în următoarele condiţii: Alocaţie Financiară Nerambursabilă – maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 44.821 lei/beneficiar; Contribuţie proprie sau credit bancar – minim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.
Obiectul finanţării trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile: investiţii în active corporale (terenuri, spaţii de birouri, spaţii de depozitare, spaţii de producţie, echipamente tehnologice, etc.); investiţii în active necorporale (brevete de invenţie, design industrial, mărci de produse şi servicii, etc.).
Citiți principiile noastre de moderare aici!