Sprijinul pentru legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării (tomate, castraveți, ardei, vinete) presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil, cuplat de producția vegetală.
[eadvert]
Pentru a fi eligibil, fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă pe teritoriul României, cu respectarea definiției fermierului activ, prevăzută în legislație. Fermierul este beneficiar de BISS și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare teren arabil.
Pentru a primi acest sprijin, fermierul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, să facă dovada valorificării în stare proaspătă sau a livrării la o unitate de industrializare înregistrată a unei producţii minime stabilite în legislația națională, dar şi să facă dovada utilizării de sămânţă certificată, în conformitate cu legislația națională şi nu în ultimul rând, trebuie să cultive legume în câmp: tomate, castraveți, ardei (ardei gras, lung, gogoșar), vinete.
Sume substanţiale
Pentru perioada 2023-2027, suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 2.000 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 1.600 euro/ha în anul 2023. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.
Cuantumul indicativ maxim estimat de 2.080 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei culturilor.
Cuantumul indicativ minim estimat este de 1.440 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.
Autorităţile spun că acest sprijin va contribui la: aprovizionarea pieței cu legume din producția internă; asigurarea necesarului de materie primă pentru fabricile de procesare; menținerea unei alternative ocupaționale pentru fermieri; menținerea suprafețelor cultivate cu legume în câmp; menținerea veniturilor producătorilor din sectorul legume.
Se stimulează astfel consumatorul român, care poate aprecia prospețimea, gustul, aroma produselor autohtone. De asemenea, se încurajează dezvoltarea fermelor mici și mijlocii să rămână active în acest domeniu, contribuind la dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!