Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul I.P.J. Bihor au finalizat, recent, cercetările faţă de trei persoane de 53, 46, respectiv 38 de ani, din Ungaria, împotriva a doi orădeni, de 42, respectiv 46 de ani, faţă de două orădence de 60, respectiv 66 de ani şi împotriva unei societăţi comerciale cu sediul în Miersig, toţi bănuiţi de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.
În urma cercetărilor, poliţiştii antifraudă îi bănuiesc pe cetăţenii din Ungaria că, în perioada 2009 – 2011, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale cu sediul în Oradea, în scopul sustragerii de la obligaţiile fiscale, ar fi dispus înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţii a unor facturi fictive privind achiziţia de mărfuri sau servicii de la trei societăţi cu comportament de tip „fantomă” cu sediile în Miersig, respectiv în Oradea, reprezentate dei cei patru orădeni.
Prejudiciul total provocat astfel bugetului consolidat al statului este de 3.217.309 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.
Biroul de Presă al IPJ Bihor a mai informat că în cauză s-au instituit măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de persoanele bănuite, până la concurenţa sumei de 368.221 lei.
Pe parcursul cercetărilor, bărbatul de 46 de ani din Ungaria şi cei patru orădeni au fost reţinuţi în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Bihor, iar Tribunalul Bihor a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu faţă de trei dintre aceştia, în prezent toţi aflându-se sub control judiciar.
Pentru Asfalt Construct
În cauză sunt arestate la domiciliu Csakvary Eva şi Zorica Selegean. Suspectul Banovics Jozsef a contestat măsura arestului preventiv decisă de Tribunalul Bihor pe 16 septembrie iar Curtea de Apel Oradea va decide asupra contestaţiei pe 16 octombrie.
Banovics Jozsef este patronul firmei de construcţii Asfalt Construct srl, firmă bănuită că şi-ar fi diminuat datoriile către bugetul de stat înregistrând facturi fictive de la firme fantomă din Miersig şi din Oradea, între care şi o societate administrată de Zorica Selegean.
Ca să dea tranzacţiilor o aparenţă de legalitate, patronul maghiar Banovics Jozsef achita contravaloarea facturilor prin transfer bancar, banii fiind ridicaţi de administratorii societăţilor emitente fie în numerar de la bănci, fie prin reţeaua de ATM-uri ale acestora. Anchetatorii îi suspectează pe reprezentanţii firmelor fantomă că primeau în schimb un „comision” de 1% din sumele retrase.
Selegean Zorica mai are o condamnare nedefinitivă, cu suspendare, sub acuzaţia de înşelăciune în dauna OTP Bank şi Libra Bank, prin falsificarea de adeverinţe de venit şi cărţi de muncă în vederea contractării unor credite de nevoi personale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!