Spre deosebire de alte județe (cele din sudul țării, de exemplu), Bihorul nu are o creștere alarmantă a numărului de cazuri grave la secțiile ATI Covid. De câteva zile, sunt 56 de persoane internate la secțiile de reanimare.
Bihorul gestionează Covid mai bine ca alte județe
Dacă se analizează cifrele, se observă o creștere zilnică a cazurilor noi confirmate, dar majoritatea nu sunt forme extreme. Cel puțin deocamdată. Astfel, 2788 de bihoreni au acum coronavirus (339 dintre ei fiind confirmați de miercuri și până joi), dintre care 56 erau azi dimineață internați la secțiile de reanimare din Oradea.
[eadvert]
În același timp, bihorenii continuă să se vaccineze, indiciu medical pozitiv. Astfel, de miercuri și până joi s-au vaccinat cu doza 1 și 2 cu o sută de oameni mai puțini decât în ziua precedentă, dar numărul e totuși de apreciat în contextul național în care mulți români din alte județe refuză să se vaccineze, dând frâu liber transmiterii de coronavirus. Astfel, de miercuri și până joi, 1451 de doze 1 și 2 au fost administrate la tot atâția bihoreni, iar alți 814 bihoreni s-au vaccinat cu doza booster (doza 3).
De la debutul pandemiei și până acum, Bihorul a reușit să gestioneze mult mai bine decât alte județe cazurile Covid. Acum, chiar dacă nu avem nici pe departe situațiile dramatice din sudul țării de la secțiile ATI, dimpotrivă, în Bihor sunt aduși bolnavi cu Covid și din alte județe, se discută strategii pentru viitorul apropiat și mediu.
Astfel, conform ordinului din 4 octombrie, dat de dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, în toate spitalele publice nu se mai internează și nici nu se mai operează decât urgențele. Ca măsură dublă de precauție, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ar avea dreptul să ia și alte măsuri, de pildă transformarea din nou a Spitalului Curteanu în spital Covid începând cu săptămâna viitoare. Ligia Oală, șeful Cancelariei Instuției prefectului, a declarat că s-a discutat principial transformarea Spitalului Curteanu în spital Covid, dar decizia și detaliile tehnice revin exclusiv managerilor de spitale de la Curteanu respectiv Județean.
Cele două spitale au semnat un fel de memorandum de colaborare pe acest subiect, dar până azi dimineață însă nu s-au stabilit detalii sau vreo dată. Se așteaptă revenirea de la București a dr. Gheorghe Carp, cel care a fost coordonatorul tuturor spitalelor publice bihorene în valurile pandemice anterioare și cel care a inițiat la începutul pandemiei structurarea Spitalului Curteanu în spital Covid, pentru a-și aduce aportul din nou la gestionarea situației Covid în Bihor.
Controalele se mențin
Echipe mixte de polițiști și jandarmi au verificat de miercuri și până joi 1831 de persoane carantinate și 1992 de persoane izolate la domiciliu. În același interval de timp s-au controlat 58 de societăți comerciale și 48 de mijloace de transport în comun și s-au dat . 10 amenzi în valoare de 5.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Pentru același motiv, jandarmii au mai dat două amenzi în valoare de 1.500 lei.
Trimite articolul
XEste o realitate, Covid-ul este calare pe noi, insa mi se pare extrem de ciudat cum de toata vara cand toti s-au “ghiorlait” pe litoral, pe la cluburi sau in alte inghesuieli sau Untold nu s-a intamplat nimic, iar acum e nenorocire in spilalele din toata tara. foarte ciudat. Oricum sugerez ca toata lumea sa se fereasca de aglomerari, sa poarte pe cat posibil masca si sa respecte cu strictele masurile de igiena, astia vor sa ne rareasca drastic mai ales pe cei de varsta a treia sau la inghesuiala pe toti.
-
Varianta Delta care e acum dominantă, are un decalaj de aproape 2 luni față de alte țări. Virusul este purtat între comunități prin oameni, nu circulă “instant”. Primul val din Italia versus primul val din România a avut aproximativ același decalaj. La fiecare val a fost așa.
-
Nu e ciudat de loc,,anonimii” asta este rezultatul măsurilor de relaxare din vara care acum fac ravagii și a demonstrațiilor cu mii de antivaccinisti idioți care au transmis covid19 în mulțime, așa că nu e nimic ciudat era previzibil.
Sunt doar virozele și răcelile de sezon, datorită contrastului termic. La o știre din județul Alba din 2015, erau în acest sezon 2500 de persoane internate în spital (numai în Alba), sigur nu la ATI, ci doar în saloane: cu pneumonii, cu tot pachetul. Acuma nu se iese din tipar, diferența o face panica stârnită de autorități care generează ATACURI DE PANICĂ în populație. Oamenii sunt consumatori de televizor și fricile inoculate afectează psihicul multora. Să fim calmi, toate trec. Soluția = odihnă, mâncare bio, evitarea sedentarismului. În caz de răceală mai puternică se contactează medicul de familie. Cam atât!
-
Mediul înconjurător acționează asupra corpului nostru prin intermediul minții noastre.
Stresul și fricile nu există ca atare, ele sunt produsul minții noastre, de multe ori declanșând boala. -
Exact