Ministerul Sănătăţii va cere introducerea unor reguli noi la vizitele medicale pentru sportivii care vor să performeze. Şi la sesizarea JB şi Bihon.ro (care au semnalat de ani de zile faptul că sportivilor de performanţă nu li se face niciun examen de specialitate care să reliefeze eventuale disfuncţionalităţi ale cordului), Florian Bodog vrea să revizuiască reglementările privind vizitele medicale pe care trebuie să le facă sportivii profesionişti, în vederea introducerii unei ecografii de cord pentru diagnosticul precoce al unor malformații cauzatoare de deces subit.
Decizia a fost luată după consultări cu cardiologii. Unii medici specialişti spun demult că, practic, ar trebui defalcată medicina cardiologică pentru sportivi de cea obişnuită.
„În săptămânile ce vor urma, comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății vor evalua toată baza legală existentă și o vor aduce la zi. În urma discuțiilor cu cardiologii, care ne-au confirmat că sunt malformații de cord ce pot cauza moarte subită, dar nu pot fi puse în evidență prin examen clinic sau EKG, intenționăm ca pentru sportivii de performanță să introducem o ecografie de cord, pentru a pune în evidență și a diagnostica precoce eventualele malformații. Până acum nu exista această procedură în reglementările care privesc evaluarea medicală a sportivilor și nu știm să se practice în străinătate”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Bodog.
În ultimii ani, foarte mulţi sportivi, mai ales fotbalişti, au suferit stopuri cardiorespiratorii pe teren. Şi asta pentru că, deşi la multe cluburi analizele medicale se fac chiar şi bianual, nu există obligaţia efectuării unui eco-cord măcar la începutul carierei de sportiv de performanţă.
Recent, un tânăr sportiv a suferit un stop cardiorespirator la un meci, în zona Aleşd.
Citiți principiile noastre de moderare aici!