Antrenorii Mariana și Virgil Preda au creat la Oradea o adevărată școală atletică în probele de sărituri. De-a lungul anilor, săritorii orădeni au cucerit nenumărate titluri de campioni naționali și medalii în întrecerile interne, ajungând totodată să reprezinte culorile României în competiții internaționale.
Pentru a treia oară de-a lungul prodigioasei cariere de 42 de ani a celor doi reputați antrenori, sportivii lor reușesc să se claseze pe podium la toate categoriile de vârstă ale Campionatului Național. În acest an, săritorii orădeni au performat la CN de sală, la categoriile seniori, tineret, juniori I și juniori II. Ultima categorie de vârstă, copii și juniori III nu s-a mai disputat, din cauza restricțiilor impuse de extinderea epidemiei de coronavirus.
Șapte medalii
Dar iată lista medaliaților de la CN 2020:
Ligia Bara (CSU CSM Oradea) – locul 2 în proba de săritură în înălțime senioare, cu 1,78 m
Alesia Rengle (CN „Mihai Eminescu” CSU Oradea) – în proba de săritură în înălțime: locul 1 la junioare I, cu 1,76 m; locurile 2 la tineret și junioare II, cu 1,70 m
Horațiu Sabău (CSȘ LPS Bihorul CSU Oradea) – în proba de triplusalt: locul 2 la juniori II, cu 13,88 m; locul 3 la juniori I, cu 14,04 m
Claudiu Hașegan (CSU CSM Oradea) – în proba de săritură în înălțime: locul III la tineret, cu 1,90 m
În probele de copii și juniori III, alți atleți de la CSȘ LPS Bihorul erau creditați cu șanse certe la clasarea pe podium. Aceștia sunt: Alexandru Trip, deținătorul celei de-a doua performanțe a anului la triplusalt juniori III, cu 11,88 m; Ecaterina Cărbunar, cu 5,31 m la săritura în lungime copile I; Remus Albu, cu 7,86 sec la 60 m plat copii I; Antonia Sângeorzan, cu 4,78 m la săritura în lungime copile II, cel mai bun rezultat național din acest an.
„Chiar dacă întrecerile de la copii și juniori III nu au mai avut loc, este aproape sigur că am fi obținut medalii și aici, în condițiile în care acești sportivi au avut rezultate dintre cele mai bune în fazele zonale ale Campionatului Național”, afirmă antrenorul Virgil Preda.
O altă generație
Reputatul antrenorul afirmă că o astfel de performanță a mai fost realizată de două ori, de-a lungul anilor, de către cea mai bună generație a atletismului orădean, din care au făcut parte Cornelia Deiac, Andrea Ispán, Sebestyén Edwárd, Ion Vasile, Pásztai Zoltán, Borsi Imre, Nagy Norbert, Flaviu Mănucu, Halai Erika, Silviu Uivaroșan, Sergiu Foltuț, Andrei Sasca, Ligia Bara (Grozav) și alții.
„Sper că nu am uitat pe niciunul dintre ei. Cu toții au ajuns să fie selecționați la loturile naționale ale Românei, repezentând tricolorul în diferite competiții internaționale”, a spus Virgil Preda. Antrenorul afirmă că și actuala generație este la fel de bună.
„Perspectiva este la fel de bună. Actuala generație de care dispunem este echivalentă cu ceea ce am avut înainte. Dacă vor manifesta în continuare seriozitate și vor munci la fel, componenții actualei generații au toate șansele să calce pe urmele celor dinaintea lor”.
Dar care ar fi explicațiile acestor performanțe realizate de generațiile de sportivi pregătiți de antrenorii Mariana și Virgil Preda?
„În cei 42 de ani de muncă, am reușit să formăm și să dezvoltăm la Oradea o adevărată școală de sărituri, fapt recunoscut și de conducerea federației. De-a lungul anilor, am observat că sportivi noștri aparțin din punct de vedere antropologic unei zone cu veleități pentru probele atletice de sărituri. Am încercat să facem de fiecare dată o selecție cât mai bună”, explică antrenorul Virgil Preda.
Săritoarea în înălțime Alesia Rengle, una din marile speranțe de viitor ale actualei generații de atleți orădeni FOTO: FR ATLETISM
Trimite articolul
XPacat ca nu a avut performante la nivel de seniori la nivel european sau mondial in cei 42 ani de munca. Tot respectul.