Consiliul Local Oradea şi-a dat joi acordul de principiu pentru reorganizarea Spitalului de Pneumoftiziologie în secţii ale Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”. Secretarul Ionel Vila a precizat că pentru adoptarea proiectului erau necesare 14 voturi pentru, şi nu 18, cum se trecuse „din eroare materiale” pe borderoul pus în atenţia consilierilor locali.
La discuţia materialului, consilierul Nicuşor Lepădatu a invitat municipalitatea să meargă la Sântandrei, pentru a vedea „ce înseamnă o mutare”. „Trebuia venit cu un proiect detaliat şi să avem un aviz de la Direcţia Sănătăţii Publice. Comasarea este deosebit de greu de făcut. Până nu se clarifică toate aspectele noi (PDL – n.r.) ne opunem”, a spus dr. Lepădatu.
Însă cele 16 voturi „pentru” ale grupurilor PNL şi UDMR au fost suficiente pentru adoptarea proiectului.
„Motivaţia de la baza proiectului a fost reducerea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare, dar şi îmbunătăţirea utilizării bazei tehnice în unităţile sanitare prin integrarea serviciilor existente sau a celor nou create. Pentru îmbunătăţirea activităţii spitaliceşti, municipalitatea urmăreşte în primă etapă reducerea cheltuielilor cu personalul funcţional, administrativ şi de deservire, dar şi reducerea cheltuielilor cu exploatarea bazei tehnice existente”, a transmis ulterior Biroul de Presă al Primăriei, în spiritul declaraţiilor date de primarul Ilie Bolojan şi de viceprimarul Gheorghe Carp, la recenta preluare de către municipalitate a celor două spitale precum şi a Spitalului de Obstretică şi Ginecologie respectiv a celui de Neuropsihiatrie.
Parcare, nu Infecţioase
Spitalul de Pneumoftiziologie are 304 paturi în specialităţile: pneumologie TBC, boli infecţioase, ambulatoriu integrat cu cabinete de specialitate, Dispensar TBC, compartimente şi laboratoare care deservesc atât secţiile cu paturi cât şi ambulatoriu integrat.
Din anunţurile municipalităţii, secţia vizată pentru mutare este cea de Boli Infecţioase, din spatele Palatului Justiţiei. Aceasta întrucât acolo Executivul Primăriei doreşte amenajarea unei parcări supraterane care să deservească zona Parcului Traian. În acest sens, va trebui demolată clădirea Infecţioaselor, chiar dacă ea a fost amenajată special pentru izolarea şi tratamentul suferinzilor de boli infecţioase.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!