Mai multe cadre medicale ne-au semnalat faptul că actualul manager de la Spitalul de Pneumoftiziologie ar fi restricţionat numărul de internări, că în farmacia spitalului, altădată cu provizii multe, medicamentele ar fi pe sponci, la fel ca şi hrana pentru bolnavi, iar unele materiale sanitare nu mai sunt pe stoc.
Gata cu internările?!
Potrivit angajaţilor, managerul ar fi dispus ca medicii din spital să nu interneze mai mult de 10 persoane/lunar, fapt pe care îl consideră extrem de grav în condiţiile actualei pandemii de gripă. Fiind 11 medici la secţiile de pneumofiziologie, ar însemna ca lunar, doar 110 pacienţi ar avea voie să se interneze lunar la spital or până acum la spital media lunară a internărilor era în jur de 300. Spitalul de Pneumoftiziologie are în jurisdicţie şi secţia de infecţioase şi această unitate este, potrivit reprezentanţilor de la Direcţia Sanitară, un centru de bază pentru eventuale valuri de îmbolnăviri cu gripa de tip nou. În plus, niciodată, la niciun spital public, de stat, nu s-a pus target la numărul de internări, cu atât mai mult cu cât nu se ştie niciodată când poate apărea un caz mai grav, spun doctorii. Refuzul unui pacient pe motiv că s-a depăşit „norma la internări” ar periclita viaţa pacienţilor care ar apela la acest spital. Contractul-cadru prevede ca reper un număr de 131 de internări/lună, dar acesta poate fi depăşit şi, în anul următor, surplusul de cazuri internate ar conta la alocarea unui buget mai mare, pe criterii istorice.
Cadrele medicale o acuză pe manageriţa unităţii că ar fi blocat licitaţiile la medicamente, că în spital ar lipsi mai multe medicamente (unii doctori au şi apelat pentru medicamente la diverse fundaţii din oraş) şi că, de la începutul lunii iulie, unitatea riscă să intre în colaps. Dacă se va apela la achiziţionarea urgentă (achiziţii directe), spitalul nu va reuşi să acopere din buget sumele de medicamente.
E gol spitalul
Manageriţa e acuzată şi că, pentru prima dată în ultimii ani, farmacia nu ar mai avea stocul lunar obişnuit, iar cămara cu provizii de alimente ar fi aproape goală, pacienţii (copii şi adulţi cu patologie delicată ce necesită regim special) fiind privaţi de fructe şi legume.
Mai mult, angajaţii spun că, deşi a declarat mediei că nu cheamă niciun control în spital, a solicitat auditul de la Direcţia Sanitară, pentru a verifica cursurile de perfecţionare urmate de angajaţi şi plătite din banii spitalului. Asta în condiţiile în care, săptămâna trecută, chiar manageriţa şi-a plătit, tot din banii spitalului, un curs pentru managementul dezastrelor, informează angajaţii.
Cert este că în spital nu mai este stoc de mănuşi chirurgicale, nu sunt seringi de 20 ml. De altfel, asistentele şefe şi magazionerul spitalului cer de mai mult timp aprovizionarea unităţii cu mănuşi chirurgicale, ace, seringi de 20 ml, bonete de unică folosinţă, termometre pentru frigidere şi măşti.
Într-un memoriu trimis săptămâna trecută primarului Oradiei, se aduce la cunoştinţă situaţia actuală de la TBC şi se cere demisia managerului.
Să spun sau să nu…?
Contactată telefonic, dr.Flavia Groşan a declarat că în farmacie sunt stocuri, că ea respectă contractul-cadru semnat de fosta conducere, dar că de fapt nu ştie dacă are sau nu voie „să spună sau nu” ceva legat de spital. Întrebată concret câte persoane au voie să se interneze lunar, ce măsuri ia pentru aprovizionarea cu medicamente şi hrană şi de ce a blocat licitaţiile la medicamente, dr. Groşan a evitat să ofere informaţii despre unitatea pe care o conduce, repetând într-una că ea respectă contractul-cadru şi că încă nu e semnat bugetul, că trebuie să vorbească cu dr. Marius Pârcioagă şi cu primarul Bolojan şi… „Scrieţi dvs şi apoi trimit eu comunicat de presă!”.
Dr, Marius Pârcioagă, şeful Direcţiei Sanitare şi dr. Nicuşor Lepădatu, colegi de partid cu dr. Groşan, au promis că se vor interesa de situaţia de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Primarul Ilie Bolojan nu a putut fi contactat deocamdată în vederea exprimării vreunei poziţii oficiale vizavi de soarta acestei unităţi medicale, a pacienţilor care apelează aici pentru servicii medicale şi a angajaţilor.
Otilia Sandor
TBC-ul are şef nou (29 mai 2009)
Citiți principiile noastre de moderare aici!