Restructurare. Este ideea de la care pleacă primarul Bolojan şi viceprimarul Carp, când vine vorba despre Spitalul Judetean, pe care Primaria l-a preluat oficial martii, de la ConsiliulJudetean. Explică şeful Executivului local: „Spitalul trebuie să fie restructurat. Aceasta este o chestiune obligatorie în perioada următoare, deoarece avem probleme de natură financiară, pentru a evita pierderile spitalelor. Sunt probleme legate de autorizare, deoarece spitalul nu respectă nici numărul de paturi aferentă suprafeţei şi nici circuitele. E nevoie să oferim condiţii mai bune pentru pacienţi”.
Viitoarea structură a Spitalului Judeţean, stabilită deja de şefii Primăriei împreună cu managementul spitalului, va presupune mutări de secţii şi comasări ale unor activităţi, aşa cum s-a făcut deja cu blocul alimentar. Se doreşte reducerea de paturi, de la cele 800 de paturi din prezent până la 500 de paturi. Aceasta presupune implicit reducerea personalui TESA. Nici medicii nu vor fi scutiţi de restructurări. Bolojan a dat deja celor opt ginecologi pe care-i consideră în plus la Maternitate. Dar la Spitalul Judeţean? „Aici e vorba despre medicii internişti”, a declarat primarul pentru cotidianul nostru. Doar personalul medical mediu – asistente, infirmieri – vor scăpa de valul de reduceri. Aceasta nu înseamnă că nu vor putea fi mutaţi de pe o secţie pe alta.
Internări mai puţine?
În ciuda investiţiilor pe care Ministerul Sănătăţii le face atât la Spitalul Judeţean cât şi la Spitalul Municipal, rămâne problema decontărilor cu întârziere cronică de către CAS a prestaţiilor medicale din spitale.
„Toate spitalele înregistrează întârzieri sau diminuări masive de plăţi din august încoace. Din discuţiile avute de colegii noştri, domnul Carp, la CAS, rezultă că, după toate probabilităţile nu se vor plăti integral prestaţiile pe ultimele trei luni, mergându-se pe plata unor sume ce se cifrează la jumătate din numărul cazurilor rezolvate deja. Aceste dificultăţi sunt dublate de angajamentul Guvernului României luat în faţa FMI, de a reduce cu 10% internările în România pe 2011. Astfel, ştim cu toţii ce ne aşteaptă”, a declarat primarul. În aceste condiţii, şi municipalitatea se va mula pe acest trend, al diminuării spitalizărilor. Iar această politică va fi resimţită şi la Spitalul Judeţean din 2011.
„Nu numărul de paturi e o problemă în tratamentul bolnavului, ci modul în care personalul medical se organizează pentru a rezolva problema. Dacă nu avem aparatura medicală, degeaba îl ţinem acolo”, e de părere edilul-şef.
Bolojan a fost completat de directorul medical al spitalului, dr. Călin Hozan, care a declarat că se doreşte implementarea spitalizării de-o zi. Hozan a vorbit şi despre achiziţiile din spital, despre care a spus că până acum au fost „o bătaie de joc”. Acelaşi Hozan doreşte să le ceară firmelor furnizoare de aparatură medicală garanţii de 3 sau chiar 5 ani la echipamentele furnizate. Nu de doar 2 ani, până acum. Doctorul crede că cine e dispus să ofere garanţie extinsă arată în acelaşi timp că poate furniza aparatură de calitate.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!