„Încercăm să eliminăm o disfuncționalitate ce datează de opt ani. Această cantină nu a funcționat optim nicio secundă”. Declarația îi aparține lui Dacian Foncea, managerul Spitalului Municipal și vizează închiderea cantinei ce aduce zilnic hrana pentru 1.000 de pacienți internați în Oradea.
Cei 24 de angajați de la bucătăria Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu se tem că își vor pierde, în corpore, locurile de muncă. Managerul spitalului, Dacian Foncea, a decis să externalizeze serviciile de hrană, lăsându-le pe mâna firmelor de catering din oraș. Foncea s-a hotărât după ce, joia trecută, inspectorii sanitar-veterinari propuseseră suspendarea activității cantinei.
Astfel, joi seara pacienții primeau hrană rece. Aspect important, în noaptea de joi spre vineri, managerul Foncea și-a mobilizat personalul și s-au redresat anumite probleme constatate, astfel încât inspectorii să accepte redeschiderea bucătăriei, la o zi distanță.
Deja, Spitalul Municipal a demarat o procedură de urgență, pe SICAP, pentru a găsi în timp record o firmă de catering care să aducă atât prânzul cât și cina, ambele mese calde.
Totul doar pentru o lună, pentru că, după aceea, Foncea spune că va demara alte două proceduri pentru catering.
Mangerul vrea ca, începând cu 3 septembrie, la Spitalul Municipal doar prânzul să fie servit ca hrană caldă. Iar micul dejun și cina să fie hrană rece. Însă totul externalizat, cu diferiți furnizori. Dar vrea bucătărie de rezervă, la spitalul de pe Coposu!
Spitalul Municipal își închide cantina. Definitiv!
„Le-au dat o serie măsuri. Au redeschis, le dă voie să funcționeze, cu condiția ca în 30 de zile să facă o curățenie generală. Trebuie zugrăvit și pusă gresie, faianță, acolo unde este nevoie”, ne-a declarat prefectul Mihaiu.
„Joi, pacienților li s-a servit cină rece și în cursul nopții s-a făcut curățenie la bucătărie. Vineri dimineața m-am dus la DSVSA și le-am propus să vină să verifice, să vadă că ne-am aliniat. Prin urmare, vineri, inspectorii au revenit în control și au asistat la procesul de producție și servire a mesei de prânz”, declară Dacian Foncea. În condițiile în care a doua zi au constatat îmbunătățiri în privința igienei de la bucătărie, inspectorii au renunțat la propunerea de suspendare pe perioadă nelimitată, a activității cantinei.
„În aceeași zi, vineri, directorul adjunct al DSVSA, Sotoc, a emis două ordine: unul de suspendare a activității și altul de reluare a activității”, arată Foncea. Cu precizarea că Spitalului Municipal i s-a trasat un set de măsuri, ce trebuie îndeplinite de bucătăria spitalului, în treizeci de zile.
Numai că, stupoare, controlul și măsurile impuse de DSVSA, îl determină pe managerul Foncea să-și facă alte planuri. Acum vrea să închidă bucătăria cu probleme și să se axeze doar pe catering, prin externalizare!
Cină rece, model Amsterdam
Pentru că vrea un contract pentru servicii de catering valabil doar în luna august, managerul a demarat deja o procedură de achiziție. Apoi, pentru perioada septembrie – decembrie 2019 vor fi selectați noi furnizori de catering. Începând cu 2019, pregătește un contract-cadru multi-anual, pentru externalizarea servicilor de hrană.
„Pregătim o procedură pentru un acord-cadru, pe 3 ani. Prânzul va fi cald, în regim de catering. Iar cina va rece. Acesta este scenariul”, spune managerul. Întrebat dacă o cină rece reprezintă idealul pentru pacienți, Foncea a invocat micul dejun consistent pe care îl primesc aceștia, deja de două luni, dar și o practică pe care a constatat-o în Olanda, unde, la spitalele din Amsterdam și Haga, cina pentru pacienți ar fi tot rece.
De sâmbătă, 3 august, bucătăria ce aprovizionează Spitalul Municipal de pe str. Coposu, Spitalul de Neuropsihiatrie și Spitalul TBC (ultimele două fuzionate cu Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu – n.red.) va deveni istorie. Foncea anunță că va pune lacăt pe spațiul ce funcționează azi în cadrul Spitalului pavilionar de Neuropsihiatrie, de pe str. Pasteur.
Dar vrea bucătărie de rezervă, pe Coposu! „În 3 august se pune lacăt, va fi magazie, nu va mai fi cantină. Vom încerca să amenajăm un spațiu pe Coposu, să avizăm alt spațiu mai mic, pentru 400 de porții, ca să îi avem. Încercăm să dotăm în aceste 5 luni, prin lista de investiții, o bucătărie, prin care să avem un back-up, în caz dacă defectează furnizorul sau furnizorii de catering. Însă la un sfert capacitate față de ce este acum”, anunță Foncea.
Explicație: „E total nefuncțională”
Managerul explică mai departe de ce s-a hotărât să închidă cantina și, implicit, să dea afară angajații ce prepară mâncarea pentru bolnavi: „E total nedotată și nefuncțională, pentru a fi bucătărie la 1.000 de oameni.
Este aburd să investim și să organizăm pe norme sanitar-veterinare această cantină, care de opt ani are carențe majore. Ar trebui luate plite, cuptoare noi”, spune managerul. Însă Foncea tot nu va scăpa de cheltuielile cu bucătăria. Va trebui să cumpere noi echipamente și să investească suplimentar, dacă vrea să amenajeze o bucătărie de la zero, pe str. Coposu, la Spitalul Municipal.
O bucătărie despre care nu se știe încă, dacă, cum, când și cu cine va funcționa, în condițiile în care se gândește la acel spațiu ca la unul de rezervă, „în caz că defectează cateringul”.
Cum este mâncarea?
Miercuri, JURNAL BIHOREAN & BIHON.RO a vizitat bucătăria de pe str. Pasteur, ce produce zilnic mâncare pentru 800 – 1.000 de pacienți internați zilnic în spitalele din Oradea. Personalul ne-a făcut un tur al bucătăriei, ne-a arătat cum unele instalații de preparare a mâncării nu mai funcționează.
De asemenea, am putut observa că gresia se cere înlocuită. De asemenea, mobilierul și multe dintre dotări, inclusiv hotele, nu fac față. Cu toate acestea, DSVSA și-a dat acordul pentru prepararea continuă a hranei bolnavilor în acest spațiu, dacă se iau măsurile arătate de prefectul Mihaiu.
Am fost invitați să gustăm din preparatele ce s-au servit, miercuri, la micul dejun și la prânz. Toate gustoase. Am putut observa că, în regim de catering cu furnizori externi, la micul dejun pacientului i se furnizează o pâine întreagă, de 300 g. De aemenea, un calup întreg de cașcaval, o caserolă vidată cu salam de porc, 250 g de iaurt și un cub de unt.
Apoi, meniul de prânz: felul I – supă de chimen cu sau fără sare (250 g) cu crutoane; felul II – mămăligă (200 g) cu carne de porc sau de pui (150 – 200 g), în funcție de tipologia pacientului.
La meniul de cină, miercuri urma să fie servită hrană rece: șuncă de pui, un tub de brânză topită, un castravete întreg și un ștrudel. Angajații de la bucătărie spun că, până acum, cina rece era în meniu doar o dată, de două ori pe săptămână. În restul zilelor, cina era caldă.
Pacienții de la Psihiatrie, cei de la TBC și cei de la Oncologie beneficiază de alte două gustări pe zi: măr, budincă, foietaj, prăjitură, în funcție de profilul pacientului.
Managerul Foncea insistă pe calitatea și cantitatea micului dejun, adus pacienților preambalat de furnizorii externi. În schimb, la fața locului noi am putut constata că și prânzul gătit la cantina de pe str. Pasteur este gustos și arată bine.
În aceste condiții, rămâne de văzut dacă, prin externalizarea prânzului și a cinei pacienții vor beneficia de aceeași calitate și cantitate a hranei, ca și cea gătită până acum, la cantina proprie.
Pentru că, nu-i așa?, orice companie de catering funcționează în baza profitabilității, iar costurile suportate de spital cu hrana pacienților nu vor dispărea, ci se vor muta în conturile furnizorilor externi. Care au, la rândul lor, nevoie de angajați…
În antiteză cu externalizarea dorită de managerul Foncea, menționăm că un alt manager municipal, Liviu Andrica, a internalizat cantina la aquapark-ul Nymphaea, după ce, în prealabil, serviciile fuseseră externalizate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!