Spitalul Municipal Gavril Curteanu, unitatea de pe Coposu, se deschide treptat pacienților non-Covid începând cu 15 iunie, procesul ar trebui încheiat până în 25 iunie. Anunțul a fost făcut vineri dimineața, în conferița de presă de la Prefectură, la care au participat prefectul Dumitru Țiplea, senatorul Gheorghe Carp, directorul interimar Laurențiu Chiană, directorul medical Ovidiu Burtă și Călin Sonea, medic șef DSP.
[eadvert]
Prefectul a salutat „redeschiderea Municipalului” mai ales că a existat cere din partea pacienților pentru serviciile medicale prestate anterior în spital – „foarte mulți pacienți din județul Bihor au solicitat acest lucru, au fost foarte mulți bolnavi cronici care nu au avut, de multe ori, soluții de tratament”. Pe parcursul pandemiei, spune prefectul, s-au analizat mai multe propuneri de redeschidere a spitalului dar au fost respinse din cauza imposibilității de a asigura circuite separate, sigure. Ca un bilanț intermediar, prefectul a expus vârfurile pandemiei în Bihor, în condițiile în care județul a avut 69 paturi ATI pentru Covid și 522 de paturi pentru Covid, a doua în țară, după București. Astfel, în 3 septembrie 2020 s-a atins numărul de 488 de pacienți internați, din care 450 la Municipal; în 17 noiembrie – 425 de pacienți internați, din care 369 la Municipal; 12 aprilie, din 437 de pacienți cu Covid internați, 370 au fost la Municipal. Acestea au fost vârfurile fiecărui val, precizează prefectul.
„Acum, că suntem cu datele destul de jos se impune să redăm bihorenilor Spitalul Municipal”, e concluzia sa.
În prezent, sunt internați 100 de pacienți, 88 la Municipal.
Consorțiul din pandemie
Dr. Carp a relatat că de dimineață, prefectul a convocat specialiștii la o întâlnire pentru a discuta calea de abordat în continuare. El a precizat că, pe durata pandemiei, în Bihor s-a funcționat cu un „consorțiu de spitale”, pentru a acoperi mai bine nevoile de servicii medicale.
„Credem că drumul parcurs e plin de învățăminte”, consideră el.
Nu este o noutate faptul că actualul senator ar reveni înapoi la munca dinainte de a fi ales și că este partizanul unificării administrative a spitalelor.
El a mai spus că e nevoie ca spitalele să se pregătească „pentru un eventual val patru” dar și pentru o altă pandemie, considerând că scenariul unor episoase similare cu actuala pandemie este foarte probabil.
În perspectiva asta, se pregătesc permutări de secții, toată aparatura intră în inspecție și, acolo unde e nevoie, se va face întreținerea. Secțiile Covid vor fi mutate în clădirile Municipalului de pe strada Izvorului respectiv de pe Republicii.
Ca observație personală, Carp s-a declarat dezamăgit de procentul redus al vaccinaților din rândul personalului medical – mai mult de 50% sunt nevaccinați. El insită că vaccinul este singura protecție față de tuplinile exotice, braziniene, indiene etc. A mai spus că, s-a vaccinat de câteva luni și asta îi conferă siguranță în interacțiunile zilnice, inclusiv din mediul spitalicesc.
Datele
Călin Sonea, în numele DSP, a expus tabloul pandemiei în cifre, acestea fiind, de altfel, argumentele în favoarea redeschiderii spitalului din Rogerius.
Astfel, vineri, în Bihor, s-a ajus la 29.254 cazuri confirmare, la care, cu siguranță, se adaugă multe altele, care nu au trecut prin circuitul medical. S-au întregistrat 1.437 de decese și numărul de cazuri noi, azi, e de 9. Sunt internați, azi, 102 pacienți cu Covid, în condițiile în care sunt 256 – cazuri active. Raportul între cele două este un idicator foarte important pentru DSP, procentul de 38,5%.
„În urma analizelor, DSP a avizat favorabil structura funcțională propusă a spitalului”, e concluzia sa.
Dr. Burtă a expus structura secțiilor în spital, cu pacienții Covid internați în locațiile de pe Izvorului, unde va funcționa și o secție de recuperare post-Covid, de 20 de paturi, și pe Republicii. „La fiecare locație va fi o cameră de gardă. Dacă vine pacientul cu test rapid pozitiv e internat în una dintre locațiile în care se prezintă. I se va face un test rapid și, dacă e pozitiv, e internat iar dacă e negativ, e izolat până primește rezultatul unui test PCR”, explică dr. Burtă. În total, vor fi 169 de paturi pentru pacienții Covid. În clădirea de pe Coposu, la etajul 3 va funcționa ATI, atât pentru cei Covid – 10 paturi, cât și pentru cei nonCovid – 49 de paturi, dar cu circuite separate.
Pacienții non-Covid, vor fi primiți la clădirea din Rogerius astfel: etajele 9, 8 și 7 – Pediatrie; etajul 6 – Cardiologie, separat de Neurologie și Psihiatrie; etajul 5 – Penumologie, etajul 4 – Chirurgie oncologiecă separat de Chirurgie și Ortopedie pediatrică; etajul 3 – Internele şi Infecţioase digestive; etajul 2 – Nefrologia; etajul 1 – Recupetrarea, Reumatologia şi Endocrinologia. La parter se vor afla cabinetele medicilor din Ambulatoriu cu toate specialitățile.
Managerul Chiană a spus că Municipalul are pregătită o cantitate de 700 litri de biocid, în urma unei achiziții din 12 mai – rezervele totale sunt de peste o tonă. Redeschiderea va fi etapizată, a precizat el, pe măsură ce toate saloanele vor trece prin dezinfectie și nebulizare.
Spitalul are achiziționate medicamente în valoare de peste 8 milioane lei – din programele naționale, peste 6 milioane lei și pentru spital, peste 2 mil lei. „Pacienții care vor intra în Municipal trebuie să fie siguri că vor intra abia după verificarea tuturor secțiilor”, a insistat el.
Citiți principiile noastre de moderare aici!