În cadrul unei conferințe de presă organizată, luni, la prânz la Spitalul „Dr. Gavril Curteanu”, ec. Dacian Foncea, managerul acestei unități, a ținut să debordeze de informații privind activitatea sa de șef.
Foncea a abordat o mulțime de subiecte, invocând de mai multe ori că există disfuncționalități în spital, majoritatea punându-le pe seama predecesorilor săi, directori și medici.
N-avem sisteme!
Un subiect abordat a fost cel al incendiului izbucnit de curând în salonul unei secții de la Pshiatrie, ce găzduiește bolnavi cronici, potențial periculoși, spitalul nefiind de maximă siguranță, precum cel de la Ștei.
Foncea a spus că cei doi angajați intoxicați cu monoxid de carbon sunt bine, unul dintre cei trei pacienți internați s-a externat a doua zi, altul e în stare stabilă, dar că unul se află în stare critică, la secția de Reanimare a Spitalului Județean și se încearcă transportul lui la un spital de arși din Capitală.
Referitor la faptul că incendiul a fost posibil într-un spital, Foncea a declarat că a decis ca cei cinci angajați aflați în noaptea incendiului la lucru, trei asistenți și doi infirmieri, să fie mutați la Centrul de Sănătate Mintală și că a schimbat-o din funcție pe asistenta șefă. „Avem proceduri, dar nu sunt aplicate!”, a spus Foncea, referitor la modul în care trebuie să acționeze angajații lui.
Managerul spune că la Psihiatrie, unde s-a produs incendiul, nu e chiar atât de periculos, deși acolo sunt internați oameni dependenți de droguri sau alcool. Economistul Foncea spune că acolo nu există deficit de personal și că nimeni de la această secție nu i-a solicitat că ar mai avea nevoie de alți angajați. Potrivit lui Foncea, acolo erau 50 de bolnavi și că, potrivit normativului, unei asistente îi revin în grijă 12 pacienți: „Nu am avut niciodată pus în mapă vreun deficit de personal”.
Foncea a recunoscut că, la această oră, la secțiile delicate ale spitalului nu există nici sistem de monitorizare video și nici sisteme de alarmare pentru incendii. Managerul a explicat că plângerea pe care a făcut-o împotriva firmei ce era obligată să asigure mentenanța pentru securitatea la incendiu se află pe rolul Curții de Apel. Totuși, Foncea recunoaște că respectiva firmă nu avea, ca obligații, achiziția și montarea de sisteme de alarmare antiincendiu. Cert e că până litigiul nu se va soluționa, spitalul nu poate contracta, pentru același serviciu, o altă firmă. Cât despre sistemele de monitorizare video pe calculatoare, Foncea a declarat că IT-iștii spitalului se ocupă practic de mentenanța sistemului informatic din unitate.
UPDATE | În realitate, pe rolul Curții de Apel Oradea există soluționate două procese în care sunt implicate Helion Security, pe de o parte și Spitalul Municipal, respectiv firma CG&CG Hitech, pe de altă parte. În dosarul nr. 282/35/2019, instanța respinge recursul înaintat de Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu împotriva firmei Helion Security, căreia, cu această ocazie trebuie să îi plătească și cheltuielile de judecată, în valoare de 2.380 de lei. Soluția a fost pronunțată în 21 august 2019. În schimb, într-un alt dosar, cu nr. 1393/111/2019, în care, dimpotrivă, Helion Security este recurent reclamant, iar Spitalul și CG&CG sunt intimați, instanța respinge acțiunea celor de la Helion și îi obligă la cheltuieli de judecată în valoare de 2.380 de lei. Ambele sentințe sunt definitive. Reprezentantul firmei Helion, Rareș Codrean, ne-a declarat următoarele, în legătură cu cele două sentințe: “Procesul câștigat de noi e procesul în care Spitalul Clinic Municipal Oradea a făcut plângere. Procesul pierdut, e procesul în care Helion a făcut plângere. Acolo am greșit noi procedural, am cerut banii către CG-GC, în loc să îi cerem spitalului. A fost o greșeală de redactare”, ne-a transmis Codrean. (C.C.)
Zice că pregătea dinainte investiții la cantină
Managerul a amintit și de subiectul cantinei spitalului, a cărei activitate a fost suspendată în urma unui control DSVSA.
Întrebat dacă nu știa despre unele neajunsuri de la cantină, înainte de control și dacă avea sau nu în vedere o eventuală restructurare a acesteia, ec. Foncea a declarat că, de circa patru luni, a înaintat la Consiliul Local o inițiativă pentru niște investiții la cantină: tăvi, mașină, echipamente.
Acum, situația este incertă, cu privire mai ales la angajați: ori vor pleca acasă, ori vor fi angajați pe posturi de îngrijitori. Cât privește hrana bolnavilor, prânzul și cina se fac tot aici, dar pe viitor nu se știe încă sigur, fiindcă ridicarea unei bucătării adecvate ar însemna și costuri pe măsură, ori totul depinde de bani.
http://www.bihon.ro/spitalul-municipal-isi-inchide-cantina-definitiv/2295884
Reorganizare
Foncea își propune să facă permutări de secții la Curteanu, în viitorul apropiat. Astfel, Neurologia – secția acuți, de pe Str. Louis Pasteur, se mută pe Str. Coposu, iar Recuperarea medicală de pe Str. Coposu la pavilioanele de pe Str. L. Pasteur.
Pneumologia (50 de paturi) de pe Str. Izvorului se mută la Curteanu – Str. Coposu, iar în locul ei se vor aloca 7 mp pe pat pentru Urgențe și spitalizare de zi, plus încă 10 paturi de paliație.
Foncea vrea să organizeze Centrul Oncologic altfel și tot parterul de aici să fie dotat cu cabinete de Oncologie, Hematologie și Radioterapie, iar la etajul I să fie 20 de paturi de oncologie, 10 de radioterapie și 5 de hematologie.
Foncea a ținut să sublinieze că nu vor avea de suferit copiii cu cancer și boli hematologice și că Onco-Pediatria va figura ca un compartiment distinct în noul spital pe care vrea să îl construiască.
În același timp, Foncea anunță că trebuie să mărească secția de Terapie Intensivă, până la 50 de paturi, cât se impune la numărul de paturi din spital (850).
Aparatele clachează. Trebuie back-up!
Întrebat de ce la Centrul Oncologic stau în același timp, unii lângă alții, la aceeași coadă, oameni cu afecțiuni oncologice și copiii chiar și sub 10 ani cu fracturi, ca să fie investigați tomografic, Foncea a spus că e acolo instituit un program pe care medicii îl știu, potrivit căruia, între orele 08:00–14:00 e activitate de Radioterapie, iar după ora 14:00, sunt investigați și alți copii.
În schimb, Foncea a recunoscut că e nevoie de back-up pentru mai multe aparate din spital, care clachează.
Managerul a început prin a exemplifica cu parcul auto, care, la venirea lui ca manager, consta într-o mașină donată în urmă cu 8 ani, iar acum s-au cumpărat 5 mașini noi Ford, din fonduri proprii ale spitalului, ce așteaptă să fie omologate la RAR.
La Radiologie, spune Foncea, „erau două aparate de 18 ani și am dotat cu două Siemens-uri, fiecare costând circa 100.000 de euro, iar în iulie am inaugurat primul computer tomograf, care a costat 300.000 de euro.
Pe un proiect de 2,4 milioane de euro, până în 2021, suntem obligați să montăm un RMN. Acceleratorul liniar de particule de la Centrul Oncologic, considerat ultimul produs în lume, e la Curteanu din 2013 și deși are termen de funcționare de zece ani, nu mai oferă siguranță și se defectează în timpul curelor de radioterapie. Vom solicita la Ministerul Sănătății și al Finanțelor să ne aprobe casarea lui, chiar acum, la opt ani de funcționare, nu zece – cât prevede normativul. Vom solicita și eliberarea buncărului pentru ca, ulterior, să aducem, pe buget multianual, întins pe trei ani, un aparat de radioterapie”.
În Spitalul Municipal mai există un accelerator de particule nou, cumpărat cu 1,5 milioane de euro și furnizat de Ministerul Sănătății, în urma unei promisiuni a fostului ministru Bodog. Deși a fost instalat în spital în luna aprilie a acestui ani, de atunci, acesta stă degeaba! Sunt promisiuni că el va fi pus în funcțiune, până la finele anului. Se dorește achiziționarea a încă unui accelerator liniar, de back-up, menit să suplinească eventuala defectare a aparatului nou, nepus încă în funcțiune!
Foncea a mai anunțat că se intenționează, treptat, renunțarea la serviciile de aparatură ale Fundației Man, care deține 950 mp din parterul spitalului. De altfel, spune Foncea, Fundația Man ar fi fost de acord ca, din suprafața totală de 950 mp, să cedeze spitalului jumătate.
Nu a fost lăsat și i s-a ascuns
Întrebat de JB&Bihon de ce nu a cunoscut toate aceste disfuncționalități înainte ca acestea să răzbată în comunitate sau să se întâmple incendiul de la Psihiatrie, Foncea a spus că a fost înconjurat de oameni care i-au ascuns multe lucruri, cum e de exemplu, o persoană îngrijitor, cu curs de infirmier, care a fost plătită pe post de infirmier (a primit salariu mai mare).
Din acest motiv, Foncea zice că a schimbat unii directori, inclusiv pe cel medicali și șefi de servicii.
O altă disfuncționalitate semnalată de manager este: „Una dintre marile disfuncționalități, după marea unificare a spitalelor orădene, este excedentul de bani. Ori s-a risipit, ori s-a furat!”.
De altfel, Foncea zice că spitalul e pe drumul bun: „Am preluat spitalul în faliment medical și funcțional. Cel mai greu a fost să evaluăm disfuncționalitățile, apoi să le transmitem la Primărie și Ministerul Sănătății. Au fost etape care au avut costurile lor aferente”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!