Cele aproximativ 160 de paturi ar putea fi redirecționate altor unități sanitare publice și private din Bihor. Spitalul Clinic Județean de Urgență a anunțat Ministerul Sănătății că va renunța la un număr însemnat de paturi. Acestea vor rămâne ca paturi contractabile la nivelul județului Bihor.
„Cele 3.525 de paturi contractate la nivelul Județului Bihor cuprind și paturile contractate cu Spitalul Clinic Județean de Urgență care și-a manifestat, oficial, intenția de a renunța la aproximativ 160 de paturi, care vor rămâne ca și paturi contractabile la nivelul județului Bihor. În momentul în care Spitalul Județean va primi aprobarea de modificare a organigramei, prin renunțarea la cele aproximativ 160 de paturi, vom iniția procedura de contractare a acestor paturi cu celelalte unități sanitare publice și private (în limita fondurilor disponibile la CAS Bihor)”, a declarat Dorel Dulău, șeful CAS Bihor.
Directorul Spitalului Județean Bihor, dr. Gheorghe Carp, a confirmat că noua structură a fost trimisă spre aprobare la Ministerul Sănătății. Acesta spune că măsura este una legată de gradul de ocupare pe anumite secții.
„Am făcut structura și a fost trimisă Ministerului Sănătății. Vom vedea dacă va fi sau nu aprobată. Odată cu unificarea spitalelor s-a făcut analiza pe șapte luni a gradului de ocupare (analiză făcută cu Direcția de Sănătate Publică, directorul medical, șefi de secție etc.). Până nu aveam răspuns de la Minister nu se poate vorbi de nimic”, a declarat dr. Carp.
Aceasta a explicat că sunt unele secții unde gradul de ocupare este de aproximativ 50%. Și chiar dacă gradul de ocupare este mai mic, Spitalul trebuie să asigure cheltuielile cu personalul, care sunt cele mai mari.
„Paturile sunt deservite de personal, care este plătit în funcție de câte paturi sunt. Sunt situații în care jumătate din personal nu are activitate, iar cele mai mari cheltuieli ale spitalului sunt cele legate de personal. Pe lângă reducerea cheltuielilor cu personalul, reducerea de paturi crește gradul de confort. Sau de pildă, putem să eliberăm locația și să scădem spațiile de întreținut”, a explicat dr. Carp, câteva dintre avantajele reducerii numărului de paturi acolo unde acestea nu sunt ocupate.
Dorel Dulău, spune că aceste paturi vor fi redirecționate, contractate, cu respectarea prevederilor legale, cu acei furnizori care îndeplinesc condițiile stipulate în lege. Urmează a fi stabilite niște priorități și niște specialități deficitare.
Cerere mare pentru paliație
„Prin contractarea acestor paturi pe specialitățile deficitare, vezi cazul paliației, nu facem altceva decât să ajutăm acei asigurați bihoreni care necesită servicii medicale în această specialitate, mult sub normativ”, explică Dulău.
Totodată, zilele trecute – prin ordin al Ministrului Sănătății, a fost aprobat compartimentul pentru îngrijiri paliative în cadrul Spitalului „Episcop Nicolae Popoviciu” din Beiuș. Acesta a fost mărit la cu 5 paturi – de la 10 la 15.
„Iată că se împlinesc dorințele de a apăra drepturile asiguraților bihoreni și dorința ca bihoreanul de rând să aibă acces la servicii de paliație, indiferent că vine din zona urbană sau din cea rurală.
[eadvert]
Serviciile medicale în această specialitate deficitară (care va fi decontată prin programele PNS ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din 2024), este un lucru mai mult decât îmbucurător pentru toți pacienții bihoreni”, zice Dorel Dulău.
Cererea pentru paliație a crescut și în cazul Spitalului Județean, unde numărul de paturi a crescut de la 10 la 25, după cum a informat dr. Gheorghe Carp.
Trimite articolul
XEu zic sa renuntati la toate paturile, nu sunt rentabile se pare in spitalul de stat, inchiriati-le in regim hotelier 🙂
Mizerabila conducere, mizerabil spital !
Si cinee de vina pentru asta ???
“Aceasta a explicat că sunt unele secții unde gradul de ocupare este de aproximativ 50%. Și chiar dacă gradul de ocupare este mai mic, Spitalul trebuie să asigure cheltuielile cu personalul, care sunt cele mai mari.” Idioti – cretini ce sunteti !!! Iesiti in strada si dati-le in cap oamenilor sa va umple sectiile dupa disponibilitate. Ipocritilor.
-
Spitalul nu tenunta la paturi, ele merg spre alte unități, poate la Nucet sa ai și tu un loc, o sa ieșim în stradă sa te ducem la Nucet
-
Da mai taci dracului de bolnav. Lingaul nr1 al bolovanului. Voi va tratati la Viena asa-i? Bolovanul acolo face tratament la cap, stie toata lumea ca e nebun de legat, dar e tinut sub tratament. Accesele astea de furie si distrugere se vede foarte bine in faptele lui. Inchideti spitalele, scolile, tot, si bagati banii in piatete de cartier, porfir, pietonale. Taranoi ce sunteti
-
Servus Ivanov, ce faci, iti cumpara Bolojan și cămașă de forță, cu papion 🤣🤣🤣🤣
-
-
Taci ma din gura de prost
-
Cand au facut noul UPU nu s-au angajat mai multi medici, tot atata personal exista pe tura. Tot la fel astepti ca inainte, tot aparatura aia. Deci bagam sute de milioane euro in betonul cladirii, dar noi pacientii nu simtim nici o imbunatatire. Mai bine desfiintati dracului spitalele, scolile astea nu aduc profit. Sa mearga banii la firmele de casa si in betoane. FMM de conducere
,,io zic să-l închideți “
Cel mai jegos spital posibil, nici baie nu poți face . Spitalul acela egal voma
Oradea nu is permite spitale asa de mari, noul spital din Vladeasa e de ajuns. Se vor construi spitale regionale la Cluj si Timisoara, lumea va putea merge acolo la spital. Primaria nu isi permite sa tina asemenea mastodonti de spitale.
La cate clinici private si prieteni sunt in judet, tare mult ar dori si ei sa aiba cateva paturi cofinantate de catre CAS. …..daca tot e asa de mare cheltuiala cu personalul, sa disponibilizeze 15% din el, ca oricum unii doctori vin pe la Judetean doar ca sa-si trateze clientela din Privat. Dar domnul Carp stie si nu se prea consuma ca tot doctorii aia care vin cu clientela in Judetean ii trateaza si lui pilele politice….cum mai da el cate un telefon la seful de sectie, vezi ca s-a internal mama, tata, catelul lui X te rog ai grija…vai de el….