Preluarea Spitalului Judeţean de Municipalitate vine la pachet cu reducerile de paturi şi cu degringolada mutării unor secţii ori la spitalul Municipal ori la Staţionarul I, de pe deal. „Compartimentul de oftalmologie se reduce la 10 paturi, se va muta de la Staţionarul II la Staţionarul I şi va intra în structura secţiei de Neurochirurgie, secţie care va avea în total cu acest compartiment 35 de paturi”, sună una dintre zecile de propuneri de mutare discutate ieri de primarul Ilie Bolojan cu şefii de secţii de la Judeţean. Alta se referă la mutarea tuturor activităţilor de oncologie la Spitalul Municipal din Rogerius, şi lista continuă.
Reaşezarea secţiilor ar putea însemna şi reduceri de personal, vizaţi fiind, de data asta, medicii de specialitate. „Va fi o paralelă cu ceea ce am făcut la Primărie. Am făcut reducerile în valuri şi am evitat protestele. Acum funcţionăm la fel de prost dar cu 250 de oameni în minus”, a exemplificat edilul şef.
Desfiinţarea a 300 de paturi în urma golirii Staţionarului II şi mutării secţiilor în incinta Staţionarului I sau a Spitalului Municipal sunt măsurile pe care edilii le-au propus marti conducerii Spitalului Judeţean, în perspectiva preluării patrimoniului acestuia de Municipalitate.
„Primăria va avea în vedere luarea tuturor măsurilor care se impun pentru ca Spitalul Judeţean să fie autorizat, respectiv va reduce numărul de paturi care sunt peste normativ şi va transfera secţiile care nu corespund specificului spitalului, pentru ca acesta să rămână unul de urgenţe. Cel mai târziu până în toamna anului viitor, Staţionarul II va fi eliberat, secţiile urmând să fie mutate fie în Staţionarul I, fie la Spitalul Municipal” a anunţat primarul Ilie Bolojan.
Mutările de secţii înseamnă şi reduceri de paturi, motiv de nemulţumire pentru medici, de la care primarul se aşteaptă să aibă obiecţiuni. „Acestea sunt propuneri aflate în dezbatere. La începutul săptămânii viitoare va fi din nou o întâlnire cu medicii şi cu cei interesaţi, astfel încât la începutul lunii decembrie să putem definitiva un grafic de punere în aplicare până în toamna lui 2011”, precizează primarul.
Staţionară spre rău
Referindu-se la situaţia financiară a spitalelor, Bolojan spune că aceasta este „staţionară spre rău”. Există posibilitatea respingerii din partea Casei de Asigurări pentru Sănătate (CAS) a unor facturi pentru cazuri tratate deja. „Am cerut conducerilor spitalelor să aibă în vedere internarea numai pentru cazurile care se justifică şi nu pe criterii sociale. Analizele să se facă imediat, să nu ţină bolnavul degeaba pe pat câte două, trei zile, de asemenea, să cumpere medicamente mai puţin costisitoare”, spune Bolojan.
Miza mutărilor şi reabilitărilor este un rulaj mai mare pe acelaşi număr de paturi prin reducerea perioadei de internare, scăderea riscului de suprainfecţii prin menţinerea curăţeniei dar şi schimbarea mentalităţii medicilor pe care Bolojan i-a acuzat că văd în pacienţi o sursă de venit şi nu pentru buget.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!