Pe când avea 26 de ani, femeia s-a internat la Maternitatea din Oradea, unde a fost necesară o intervenție chirugicală (operație cezariană). În timp ce era internată, femeia a contractat o bacterie.
Buletinele de analiză au dovedit că femeia a fost sănătoasă la momentul internării și al nașterii. La scurt timp, femeia s-a simțit rău. Din testele de lohicultură și antibiograma din 30 mai 2013, validate la data de 4 iunie 2013, a rezultat infecția cu stafilococ hemolitic.
„Reclamanta s-a prezentat la spital clinic sănătoasă, la data de 25 mai 2013, iar în perioada spitalizării a fost infectată cu stafilococ, fapt ce atrage răspunderea civilă a spitalului, fiind întrunite toate condițiile răspunderii delictuale a acestuia”, se arată în motivarea Tribunalului Bihor.
Mai grav este că acest caz nu a fost singular. Registrele de evidență a infecțiilor intraspitalicești din 12 iunie 2013 demonstrează clar că, în acea perioadă, la Maternitatea Oradea a fost un focar de infecție nosocomială. Alte două femei internate au fost infectate cu stafilococ hemolitic.
„Deși nu a fost un caz izolat de infecție intraspitalicească, nu s-a făcut nicio anchetă epidemiologică. Aceasta în condițiile în care au apărut trei cazuri, în aceeași perioadă, cu posibilă legătură între ele”, a arătat avocata Ioana Țenț, apărătoarea femeii.
Tânăra mămică infectată în spital a fost externată sub tratament antibiotic recomandat de medicul curant. Cu toate acestea, ulterior, datorită evoluției nefavorabile a infecției, ea a fost nevoită să se interneze, din nou, pentru tratamentul complicației infecțioase survenite după operația de cezariană. Femeia a urmat un tratament la Spitalul Militar „Avram Iancu”. Abia în octombrie 2013 tratamentul și-a produs efectul. În acest timp ea nu a putut să-și alăpteze micuțul, nici să se ocupe de acesta. În plus, ea a suferit din cauza infecției.
Astfel, Tribunalul Bihor a menținut în întregime decizia pronunțată în dosar de magistrații Judecătoriei Oradea și a decis că femeia trebuie să fie despăgubită cu suma de 50.000 de lei. Banii vor fi plătiți de firma cu care Spitalul Județean are contract de asigurare pentru cazuri de malpraxis.
Femeia nu a sesizat comisia de malpraxis, ci doar instanța de judecată, care i-a dat câștig de cauză. Nu la fel au făcut și celelalte două paciente care au fost infectate în Maternitate – cu toate că astfel de infecții nu doar că provoacă suferință, ci pot duce chiar la deces.
Citiți principiile noastre de moderare aici!