Situaţie duală, dar explicabilă la Spitalul Judeţean Oradea. În timp ce la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judeţean numărul persoanelor care au solicitat şi primit ajutor medical s-a triplat în ultimii trei ani, de la circa 20.000 de pacienţi la 60.000, pe secţii, numărul persoanelor internate scade continuu.
Scăderea numărului de internari lunar îngrijorează conducerea unităţii, care a informat despre acest aspect, întrucât unitatea e considerată, ca de altfel şi celelalte spitale, un fel de fabrică unde se plăteşte pentru câţi muşterii apar. Astfel, dacă în anul 2009 numărul pacienţilor a scăzut faţă de cel din 2008, casa de asigurări de sănătate va aloca mai puţini bani în 2010 decât în 2009.
Triplarea numărului de pacienţi la UPU se explică atât prin mediatizarea zilnică a cazurilor grave aduse aici, dar şi prin faptul că tot mai mulţi bihoreni preferă să se prezinte aici imediat, atunci când îi doare ceva, decât să se programeze înainte cu două zile la medicul de familie, aşa cum cer noile normative sanitare. În plus,
managerul spitalului, dr. Carmen Pantiş, a declarat răspicat miercuri, la prima conferinţă de presă de după numirea la conducerea Spitalului Judeţean că toate urgenţele ajung la Spitalul Judeţean, omiţând să precizeze că, pacienţii care pot să se exprime sau aparţinătorii lor pot solicita ca echipajele de urgenţă să îi asiste medical nu doar la Judeţean ci şi la Spitalul Dr. Gavril Curteanu sau la Spitalul Pelican.
Penurie
Tot în cadrul conferinţei de presă în timpul căreia managerul Pantiş a anunţat că la preluarea spitalului lipseau medicamente multe şi esenţiale ca heparina sau algocalminul, a precizat că şi acum unitatea duce lipsă de unele medicamente sau materiale sanitare, cum e tifonul, de pildă. De vină însă ar fi nu conducerea unităţii sau fosta conducere a unităţii ci firmele care îşi permit să intre în licitaţie directă, dar când vine vorba de aprovizionare, să nu aibă materialele solicitate de medici pentru pacienţi. Aşa se face că de multe ori, pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean sunt trimişi la farmacia de peste drum să îşi cumpere ei singuri medicaţia.
Umflat
Şi programul anual de achiziţii publice găsit de noua conducere nu era în regulă. Managerul şi directorul financiar contabil au relatat că programul anual de achiziţii publice găsit la preluarea conducerii era de 35.936.554 euro, „mult supradimensionat faţă de bugetul alocat pentru cheltuieli materiale – 8.700.000 euro”. Culmea e că, potrivit directorilor de la Judeţean, în unitate nu există referate de necesitate, medicii şefi de secţie nefiind solicitaţi chipurile, de fosta conducere, să ceară în scris cele trebuincioase. „Avem nevoie de aparatură, dar e nevoie de priorităţi, pe care fiecare medic şef de secţie ar trebui să le înainteze conducerii, iar pe baza referatelor să se decidă ce anume e vital să se achiziţioneze”, a declarat directorul financiar-contabil, ec. Popovici.
O.Ş.
Hârtie igienică pentru şase luni şi opt tone de detergenţi
„Nu am fost emanaţii politice!”
Halate, botoşei, vizite şi cartele
Video: Masuri la Spitalul Judetean
Citiți principiile noastre de moderare aici!